Foto: TT Nyhetsbyrån

Ny curling-gren på väg till OS

Uppdaterad
Publicerad

Mixed dubbel i curling kan ta plats på OS-programmet. IOK tar beslut om nya grenar i morgon måndag. ”Skitkul”, säger förbundskapten Peja Lindholm.

Ett mixed dubbellag består av två spelare och varje lag har sex stenar. Mixed dubbel har funnits på curlingens VM-program sedan 2008. Sverige tog silver i det senaste genom Per Noréen och Camilla Johansson, och paret har ytterligare två silver sedan tidigare.

– Vi har hållit oss väl framme och det skulle vara skitkul om det blev en OS-gren. Vi vill ju visa vår sport så mycket som möjligt, säger Peja Lindholm.

Förbundskaptenen har kollat lite med folk som har insyn i IOK, Internationella olympiska kommittén, inför måndagens beslut. En säger att det lutar åt att mixeddubbel kommer in på programmet, att 80 procent är för. Den andra säger att det är 50/50.

– Vi får se vem som har mest rätt. Blir det ja så gäller det att vi är med redan nu, vi måste till exempel besluta hur uttagningen till nästa OS ska gå till. Frågar du mig är det inte rimligt att ta spelare från våra befintliga OS-lag.

Sverige arrangerar VM i mixed dubbel 2016 i Karlstad. Den kommer att vara en av två OS-kvalgrundande turneringar om IOK säger ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.