Lag Edin tog fjärde EM-guldet Foto: WCF

Svenskt EM-guld efter rysarmatch

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog hem EM-guldet i curling efter jättedramatik. Schweiz tog matchen till skiljeomgång med sistastenen. Men väl där avgjorde lag Edin och vann finalen med 7-6. ”Så stolt över laget”, sa Niklas Edin till SVT Sport efter matchen.

EM-finalen mellan Schweiz och Sverige blev dramatisk. Sverige hade ledningen med två stenar i den tionde omgången, men precis som mot Norge i semifinalen lyckades de inte hålla emot och finalen gick till skiljeomgång.

Men tack vare fördel av sistastenen kunde Sverige slå tillbaka och vinna skiljeomgången med 1-0 och matchen med 7-6.

– Helt otroligt. Det såg inte alltför bra ut för oss ett tag. Men vi gjorde allt och jag är väldigt stolt över laget, sa Niklas Edin efter guldet.

Startade trögt

Precis som mot Norge startade Sverige trögt. 0-2 efter första omgången och det dröjde till den fjärde innan poängen skulle trilla in. Men efter det lossnade det för Sverige och inför tionde omgången hade de vänt och ledde med 6-4.

Väl där lyckades Schweiz förvalta sistastenen och gå ikapp till 6-6.

”En av de största segrarna någonsin”

– Jag trodde det skulle vara vilket guld som helst. Men att vi klarar av att ta hem det två år på rad är extra stort. Det är nog en av de största segrarna någonsin, sa Edin.

EM-guldet var lag Edins fjärde. De vann 2009, 2012 och 2014. EM-guldet innebär också att svensk curling förlänger sviten när det gäller EM-medaljer, 41 år i rad har nu blivit medalj för antingen damer eller herrarna på EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.