Anna Hasselborg satsar med nytt lag. Foto: Bildbyrån

Nytt superlag vill bli bäst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det skyfflas om i Curlingsverige. Två lag har splittrats, och storlaget Team Hasselborg tävlar nu i en ny konstellation. Spelarna är handplockade från ett annat lag. ”I vår jakt på en OS-plats så var det dags att göra någonting nytt”, säger skippern Anna Hasselborg till SVT Sport.

Sundbybergslaget Lag Hasselborg har varit ett av Sveriges bästa under flera år och representerade Sverige i EM förra året. Men inför årets säsong har Anna Hasselborg och Agnes Knochenhauer valt att gå vidare med nya lagkamrater. I processen splittrades två lag: Team Celebra har också ombildats.

Zandra Flyg och Karin Rudström har lämnat Hasselborg, och Sara McManus och Sofia Mabergs har gått från Team Celebra till det nya Lag Hasselborg.

I helgen är Hasselborg ett av fyra svenska lag som tävlar mot tufft internationellt motstånd i Stockholm Ladies Curling Cup, tillsammans med bland andra OS-silvermedaljörerna Lag Sigfridsson.

Målet är att bli Sveriges bästa lag och ta sig till OS.

”Mer offensivt spel”

Då behövdes nya lagkamrater, menar Anna Hasselborg. Och hon har fått exakt det lag hon ville ha.

– Jag har tyckt att det har varit väldigt tufft att möta just de här två, säger hon.

– Jag och Agnes kände att det är två väldigt starka individer som har stor potential. Jag har länge tänkt att jag och Sara McManus skulle spela väldigt bra tillsammans. Sofia Mabergs är en spelare som har utvecklats väldigt mycket de senaste åren.

Laget har fortsatt en styrka i det hårda spelet.

– Om man kan spela hårda utslag kan man spela ett mer offensivt spel. Det är en utveckling som har funnits ett tag i och för sig, men som man ser mer och mer. Många av damspelarna har blivit väldigt bra på de hårda utslagen, säger Hasselborg.

Rimligt att bli bäst i Sverige

Och målet, att gå förbi de andra och representera Sverige i OS 2018, känns nåbart.

– Jag tycker att det känns som ett rimligt steg. Framförallt att bli bäst i Sverige känns inte långt borta. Hade det känts som ett stort steg hade vi inte gjort den här satsningen.

Team Celebra siktar också mot OS, men med en lite mer försiktig inställning. De kände sig inte redo för tävlingen i Stockholm.

– Vi har lite mer realistiska mål. Titta på Alltele (lag Sigfridsson) som har hållit på i många år. Det tar ett tag att nå så långt. Men skulle man hinna med EM och VM på vägen, så varför inte. Men det är många saker som ska falla på plats på kort tid, säger skippern Jonna McManus.

Lag Hasselborg har redan startat säsongen i Kanada. I gruppen i helgen finns bland andra världsettorna Team Homan från Kanada och schweiziska, femterankade Team Aarau PwC/Tirinzoni. Men Hasselborg siktar högt.

– Målet är självklart att vinna tävlingen. Sedan har vi två riktigt tuffa lag i vår grupp, men tar man sig vidare så finns det ingen anledning att hålla tillbaka, säger Anna Hasselborg.

SVT sänder direkt från tävlingen. Sändningstider hittar du här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.