SVT:s expert Eva Lund. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Konkurrens på allra högsta nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Hela världseliten i curling finns på plats i Stockholm Ladies Curling Cup, som avgörs i veckoslutet och sänds direkt i SVT Play lördag och söndag. ”Startfältet är av högsta klass och det kommer vara konkurrens på allra högsta nivå”, säger SVT Sports curlingexpert Eva Lund.

Startfältet i Stockholm Ladies Cup är späckat av världsstjärnor med mängder av OS- VM- och EM-medaljer på meritlistan.

Sverige ställer upp med fyra lag, bland andra Lag Margaretha Sigfridsson som tog silver i OS i Sotji och som är regerande mästare.

SVT Sports curlingexpert Eva Lund är en av Sveriges mest kända curlingspelare med guldmedaljerna i Vancouver-OS och Turin-OS som främsta meriter.

Världseliten är på plats i Stockholm. Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser nog allra mest fram emot att se de två kanadensiska lagen Team Homan och Team Jones, som är etta och tvåa på världsrankingen. Det är alltid väldigt spännande att få se kanadensiska lag spela. Spelnivån är alltid hög. 

– Det är över huvud taget en fantastisk tävling med ett startfält av allra högsta klass. Vi kommer få se fin curling och många spännande matcher. Det här är en tävling som de bästa lagen väljer att komma till för att den motsvarar de förhållanden de själv vill spela på.

Fyra av Sveriges bästa lag är med. Vad tror du om deras chanser?

– Det kommer vara konkurrens på allra högsta nivå. Curling är en precisionssport och den mentala biten är förstås enormt viktig. Det handlar alltid om vilken mental känsla man får för tävlingen. För de yngre tjejerna är det förstås en jättekick att få tävla mot de allra bästa lagen i världen.

Berätta om de svenska lagen!

– Lag Panthera, med skippern Isabella Wranå, är ett mycket duktigt, ungt och hungrigt lag. De var förra säsongens stora överraskning. Laget vann elitserien då och har bra självförtroende efter segern i en stor juniortävling i Kanada. Det är ett lag som kan överraska.

– Lag Margaretha Sigfridsson har sin rutin att falla tillbaka på. Har man rutinen brukar man också ha förmågan att växla upp när det går en litet emot. De är titelförsvarare och de ska bli spännande att följa. Helgens tävling är deras första för säsongen. Samma upplägg som förra säsongen, då de vann.

– Lag Ahlmarks/Östlund vann SM-guld, men har varit lite ojämna under försäsongen. De satsar hårt och åker till Kanada i oktober för tre tävlingar.

– Lag Hasselborg har en spännande och ny lagkonstellation. De är oprövade men har halva laget kvar från kvar från EM ifjol.

På lördag möter Lag Östlund och Lag Sigfridsson varsitt schweiziskt lag, Lag Feltscher och Lag Pätz. Båda matcherna sänds direkt i SVT Play. Vad tror du om de matcherna?

– Jag tror att de båda schweiziska lagen är favoriter. Schweiz är en enormt stark curlingnation, med en stor bredd på sin topp.

Vem tror du tar hem titeln?

– Team Homan är förstås en stark kandidat till slutsegern. Det är klart att tidsomställningen kan bli till en nackdel, men jag skulle tippa att de är huvudfavoriter till segern. Schweiziska Tirinzoni är också väldigt heta. De visar toppform och vann nyligen en Grand Slam-turnering efter att ha slagit just Lag Homan i finalen. Skotska Muirhead är också ett mycket bra lag. Eve Muirhead är en väldigt duktig spelare. Tog bland annat brons i Sotji-OS.

Fakta Stockholm Ladies Curling Cup

Spelas 25-27 september i Danderyd.

Åtta av de tio bäst rankade lagen i världen är på plats. Tävlingen är en av de största i Europa.

Lagen är indelade i fyra grupper med fem lag i varje. De två bästa lagen går vidare till kvartsfinal.

Fyra svenska lag deltar:

Lag Sigfridsson

Etta: Margaretha Sigfridsson (skipper)

Tvåa: Maria Wennerström/Zandra Flyg

Trea: Christina Bertrup

Fyra: Maria Prytz

Lag Hasselborg

Etta: Sofia Mabergs

Tvåa: Agnes Knochenhauer

Trea: Sara McManus

Fyra: Anna Hassel (skipper)

Lag Östlund

Etta: Paulina Stein

Tvåa: Sara Carlsson

Trea: Sabina Kraupp

Fyra: Cissi Östlund (skipper)

Lag Panthera/Wranå

Etta: Fanny Sjöberg

Tvåa: Johanna Höglund

Trea: Jennie Wåhlin

Fyra: Isabella Wranå (skipper)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.