Cavendish visar hur många etappvinster han tagit i år. Foto: TT Nyhetsbyrån

Cavendish tangerade Eddy Merckx

Uppdaterad
Publicerad

Mark Cavendish blev historisk när han vann den 14:e etappen av Tour de France. Han är nu tillsammans med legendaren Eddy Merckx den ende cyklisten som vunnit fyra eller fler etappvinster under fem olika Tour de France-upplagor.

Cavendish visade än en gång prov på sin spurtförmåga när han var starkast i slutet av den drygt tjugo mil långa 14:e etappen i Tour de France. Det var brittens fjärde etappseger i årets tävling och karriärens 30:e totalt, det är bara belgaren Eddy Merckx som har fler (34).

Cavendish tog rygg på tysken Marcel Kittel in början av det långa upploppet, och när spurten avgjorde var den 31-årige britten klart snabbast. Kittel ansåg att Cavendish vikt in för snävt och tagit hans spår och lämnade in en protest, men den avslogs.

Norrmannen Alexander Kristoff blev tvåa på etappen, följd av slovaken Peter Sagan.

I sammandraget behåller britten Chris Froome den gula ledartröjan. Han är en minut och 47 sekunder före Bauke Mollema från Nederländerna. Adam Yates, Storbritannien, är ytterligare nästan en minut efter Froome.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.