Foto: Bildbyrån

Emma Johansson vann sitt 13:e och sista SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Emma Johansson får avsluta karriären i den svenska mästartröjan. Världsettan tog en väntad seger i linjeloppet i Västerås i sitt sista SM. ”Det känns skönt att det blir guld”, säger hon till SVT Sport.

Johansson, ett av Sveriges främsta guldhopp i OS i Rio i augusti, grillade konkurrenterna innan hon hängde av dem med fyra varv kvar. Hon vann överlägset, fyra och en halv minut före tvåan Sara Mustonen.

Det är Emma Johanssons femte SM-guld på linje, och det sista. Efter säsongen ska 32-åringen, en av Sveriges bästa genom tiderna, trappa ner karriären.

– Det känns skönt att det blir guld. Det var ingenting jag tänkte på på förhand, det var mer efteråt som man tänkte att ”ja, det var sista gången”, säger hon.

Med temposegrarna har hon samlat på sig 13 svenska guldmedaljer i landsvägscykel, plus en i cykelcross.

”Gnetirriterande hårt”

Banan på sammanlagt 120 kilometer var teknisk med många kurvor och små backar, och bakom Johansson blev det en kamp om andraplatsen mellan de övriga favoriterna. Sara Mustonen-Lichan var den som hängde längst kvar på Johanssons hjul, och hon vann sedan också spurten om andraplatsen före Emilia Fahlin i gruppen bakom.

– Det var ju egentligen ingen bana som var gjord för mig, men med alla kurvor och alla igångdrag som blir så blev det ju tufft. Det visade sig när jag körde sådär gnetirriterande hårt i varje kurva och varje liten backe som var, säger Johansson.

SM-pallen utgörs av de tre medlemmarna i Sveriges OS-lag, och nu är det laddning inför Rio som gäller för dem. Johansson åker hem till Norge nu, för att sedan köra etapploppet Thüringen runt 15 till 21 juli, åka på förläger i Portugal innan hon anländer i Rio en vecka före OS-linjeloppet som går 7 augusti.

”Känns riktigt bra”

Hittills går förberedelserna som planerat.

– Formen är bra, jag är inte i någon toppform, jag är egentligen lite sliten efter att jag var i England och körde. Men nu ska det bli skönt att bara fokusera på OS och ladda upp i lugn och ro. Framförallt mentalt, att få lugn och ro och bara fokusera på det som är viktigt framöver, säger Johansson.

– Det känns riktigt bra, jag kan inte göra så mycket annorlunda än det jag gör nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.