Foto: TT Nyhetsbyrån

Froome föll och lånade cykel

Uppdaterad
Publicerad

Chris Froome är fortsatt ledare i Tour de France.

Britten föll under den 19:e etappen men kunde ta sig i mål på en lagkamrats cykel blott 36 sekunder efter etappvinnaren Romain Bardet.

Chris Froome – i gul ledartröja – föll under den 19:e etappen av Tour de France. Engelsmannen ramlade i det våta underlaget drygt 12 kilometer från målgången och ådrog sig skrapsår över rygg och armbåge. Han kunde dock fortsätta etappen på lagkamraten Geraint Thomas cykel och ta sig i mål.

Fransmannen Romain Bardet vann etappen och klättrar därmed från femte- till andraplats i totalen.

– Just nu är jag bland molnen. Jag åkte på instinkt. Jag är tvåa i totalen och vann etappen. Det är underbart, säger Bardet enligt nyhetsbyrån AP.

”Förlorade bara lite skinn”

Froome var i mål 36 sekunder efter Bardet och håller därmed kvar den gula ledartröjan som ledare i totalen, fyra minuter och elva sekunder framför Bardet.

– Jag mår okej. Jag hade tur som inte drog på mig några skador. En sådan krasch hade kunnat sluta hur som helst och jag är tacksam. Det finns inga lugna dagar under touren, säger Froome enligt nyhetsbyrån AP och fortsätter:

– Jag förlorade bara lite skinn och i dag är en sådan dag då jag är glad att jag har en fyra minuter stor ledning att falla tillbaka på. Det var fantastiskt för mig att ha lagkamrater som ställde upp för mig. Det var en fantastisk laginsats.

Två etapper kvar

Den 146 kilometer långa etappen i alperna gjordes tuff i regnet och flera åkare kraschade. Även tvåan Bauke Mollema gick omkull på asfalten.

En sista tuff bergsetapp återstår i morgon innan slutsträcken, den 21:a, in mot Paris och Champs-Élysées på söndag.

19:e etappen

19:e etappen, Albertville–Saint-Gervais Mont Blanc (146 km)

1) Romain Bardet, Frankrike, AG2R, 4.14.08, 2) Joaquin Rodriguez, Spanien, Katusha, +0.23, 3) Alejandro Valverde, do, Movistar, s.t, 4) Louis Meintjes, Sydafrika, Lampre s.t, 5) Nairo Quintana, Colombia, Movistar, +0.26.

Sammanlagt

1) Christopher Froome, Storbritannien, Sky, 82.10.37, 2) Bardet +4.11, 3) Quintana +4:27, 4) Adam Yates, Storbritannien, Orica +4.36, 5) Richie Porte, Australien, BMC, +5.17.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.