Chris Froome tryggt bland sina hjälpryttare. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sista hotet avvärjt för Froome

Uppdaterad
Publicerad

Chris Froome kontrollerade totalledningen i Tour de France med hjälp av sina hjälpryttare och säkrade i princip segern i klassikern. Ingen av konkurrenterna försökte attackera Froome på dagens tuffa bergsetapp som avgjordes i hällregn.

Morgondagens avslutande kvällsetapp i Paris är mer av ceremoniell karaktär. Det finns en gentlemens agreement om att inte attackera totalledaren sista dagen. I Paris kommer Froome att vinna sin tredje seger i touren på fyra år.

– Det har varit ett tufft lopp och det är en härlig känsla att ha lyckats med mina lagkamrater. Jag vill verkligen tacka dem för allt de gjort för mig. De har varit med mig varje meter på touren, säger Froome enligt Reuters.

Rio 2016

Froome ska dubblera i OS i Rio

Froome har redan mentalt börjat ställa in sig på OS, där han både ska köra tempot och linjeloppet.

– Banan i Rio passar mig väldigt bra och det är nästan tusen meters stigning och nästan 60 km att köra, säger Froome om tempoloppet där han har ett brons att försvara sedan London 2012.

– Det vore otroligt häftigt att ta en medalj till, funderar Froome.

Jon Izaguirre laddade på utför i vanskliga förhållanden och dammade ifrån uppvaktande Jarlinson Pantano och Vincenzo Nibali, som ska köra OS, och tog en etappseger för Movistar där Nairo Quintana höll en låg profil bakom Froome hela etappen.

– Jag försökte köra riktigt bra utför och det gick vägen efter att jag gett allt. Det var en fantastisk dag och jag är väldigt nöjd, säger Izaguirre.

20:e etappen

MORZINE-AVORIAZ, Frankrike

Tour de France

20:e etappen, Megeve–Morzine-Avoriaz (146,5 km)

1) Ion Izagirre, Spanien, Movistar, 4.06.45, 2) Jarlinson Pantano, Colombia, IAM, +0.19, 3) Vincenzo Nibali, Italien, Astana, +0.42, 4) Julian Alaphilippe, Frankrike, QuickStep,+0.49, 5) Rui Costa, Portugal, Lampre, +1:43.

Sammanlagt

1) Christopher Froome, Storbritannien, Sky, 86.21.40, 2) Romain Bardet, Frankrike, AG2R, +4.05, 3) Nairo Quintana, Colombia, Movistar, +4.21, 4) Adam Yates, Storbritannien, Orica, +4.42, 5) Richie Porte, Australien, BMC, +5.17.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rio 2016

Mer i ämnet