• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Bildbyrån/ASO

Tour de France-guiden

Uppdaterad
Publicerad

Ikoniska berg, miljoner människor längs vägarna, krascher, attacker i bergen och spurtkamp på Champs-Élysées. Det är dags för världens största årligen återkommande idrottsevenemang: Tour de France.

Fotbolls-EM pågår, samtidigt som det är undantagstillstånd i Frankrike efter vinterns terrorattacker i Paris. Det hindrar inte Tour de France från att dra igång som vanligt varje sommar.

Under tre veckor och 21 etapper ska världens bästa cyklister slåss om etappsegrar och klungspurter, om den prickiga bergspriströjan, den gröna poängtröjan och den eftertraktade gula ledartröjan.

Årets tävling startar i La Manche i norra Frankrike, och banan är varierad, som den har varit sedan några år tillbaka. Den moderna Touren har inga transportsträckor, det finns fällor och svårigheter för cyklisterna från dag ett.

Det är inget lagtempo i årets Tour, men två individuella temposträckor, varav den ena är ett bergstempo med tuff klättring.

Tour de France 2016

Tävlingen pågår från 2 till 24 juli.

Några Toursiffror:

Antal etapper: 21.

Total längd: 3 535 kilometer.

Antal cyklister: 198, fördelade på 22 lag med nio åkare i varje.

Antal bergsetapper: 9, med 4 etapper som avslutas uppför: på Andorra Arcalis, Mont Ventoux, Finhaut-Emosson och Saint-Gervais Mont Blanc.

Antal spurtetapper: 9

Antal tempoetapper: 2.

Antal klättringar: 28.

Länder som besöks: 4: Frankrike, Andorra, Spanien och Schweiz.

Högsta punkten under loppet: Port d'Envalira i Andorra, på 2 408 meters höjd.

Vilka är favoriterna i totalen?

Chris Froome: Britten som är uppväxt i södra Afrika har vunnit Tour de France två gånger, senast i fjol. Ingen annan cyklist riktar in hela sin säsong enbart på Tour de France så som han gör. Han var en delvis impopulär segrare förra året, och med ett superstarkt Team Sky-lag runtomkring sig i år lär det återigen bli ”alla mot Froome”.

Nairo Quintana: Nairo, som han ofta enbart kallas, är en av Colombias mest populära personer och en av cykelsportens stora framtidsnamn. När han kom tvåa i Touren för två år sedan firades han av stora folkmassor på gatorna när han kom hem. En seger skulle vara enormt i Colombia, där cykel är en nationalsport trots att ingen colombian någonsin har vunnit Touren.

Alberto Contador: Årets Tour de France skulle från början bli den sista för spanjoren, men under säsongen har han flyttat fram pensionsdatumet och är sugen på att fortsätta karriären ett par år till. Contador är en av det senaste decenniets största etapploppsåkare, men har inte riktigt hållit samma nivå sedan dopningsavstängningen tog slut 2012.

Vilka är de hetaste spurtarna?

Marcel Kittel: Det finns fler grejor än totalen att tävla om på Tour de France. Spurtspecialisterna är också stora stjärnor, och tysken med den bländande blonda frisyren var Tourens spurtkung i två år, innan förra säsongen blev helt förstörd av sjukdom och han inte ens ställde upp. Nu är han tillbaka med ett nytt lag och ett nytt spurttåg – lagkamraterna som är så viktiga för att sätta spurtarna i position på upploppet. Tar han tillbaka tronen?

Mark Cavendish: Britten har 26 etappsegrar i Tour de France, vilket placerar honom som trea på listan över alla tiders etappsegrare. På senare år har han inte varit lika segerrik och har passerats av yngre kollegor som Kittel. Men den eldige 31-åringen är inte känd för att ge upp i första taget och motivationen lär inte saknas.

Alexander Kristoff: Norrmannen har inte haft en särskilt framgångsrik vår, men har förberett sig minutiöst inför Tour de France. Bland annat har Michael Mörköv, dansken som ska leverera Kristoff i spurterna, bott ett par veckor i Kristoffs hemstad Stavanger för att kunna finslipa spurtuppdraget. Frågetecknet för norrmannen är ändå hans uppdrag, som laget Katjusja inte har fått att fungera helt hittills. Men Kristoff vann två etapper för två år sedan, och det kan mycket väl bli norsk etappseger även i år.

André Greipel:. ”Gorillan”, som tysken kallas, har haft en fin vår och har kapacitet att slåss med de bästa. Han har för vana att spela in en liten musikvideo inför tävlingen, och i år heter den ”Bonjour Le Tour” och har ett tämligen melankoliskt anslag.

Vilka etapper får man inte missa?

Etapp 1, lördag 2 juli: Efter starten på halvön vid det spektakulära Mont-Saint-Michel, klassad som världsarv av Unesco, får spurtarna chans att både vinna etappen och ta den första gula ledartröjan. Men det finns stor chans att kantvindar ställer till det under vägen. Målgången är vid Utah Beach, och etappen hedrar de allierades landstigning i Frankrike på D-Day under andra världskriget.

Etapp 9, 10 juli: Först tre stora klättringar, sedan målgång uppe på Andorra Arcalis på Tourens högsta topp i en etapp som även svänger in i Spanien.

Etapp 12, torsdag 14 juli: Cyklisterna ska upp för det mytomspunna, kala berget Mont Ventoux. Här duellerade Froome och Quintana för två år sedan. Då vann Froome, trots att Quintana pressade sig till sitt yttersta, blödde näsblod och svimmade vid målgången. Kan colombianen matcha den här gången?

Etapp 20, lördag 23 juli: Sista bergsetappen går av stapeln i Alperna, med Col de Joux Plane som sista klättring före en utförskörning till Morzine. I bästa fall är det fortfarande tätt mellan favoriterna till totalen, och det blir här som årets Tour de France avgörs.

Var är svenskarna?

Tobias Ludvigsson var med  i diskussionerna, men ingen av de tre svenska cykelproffsen på herrsidan kom med till Tour de France. Däremot finns en svensk mekaniker på Touren, Klas Johansson som jobbar för det afrikanska laget Team Dimension Data. Sportdirektören Aike Visbeek som är nederländare men bor i Sverige är chef för Giant-Alpecins lag i Tour de France. Cyklisterna i Giant-Alpecin tränas också av en svensk: Mattias Reck.

Var är damerna?

Det finns inget Tour de France för kvinnor, men sedan tre år tillbaka har arrangörerna skapat ett nytt lopp för damer sista dagen på Touren: La Course by le Tour de France. De flesta av världens toppcyklister brukar vara med, och de kör samma varvbana med den ikoniska avslutningen på Champs-Élysées som herrarna alltid har på sista etappen. I år är inte svenska världsettan Emma Johansson med, däremot Sara Mustonen-Lichan i Liv-Plantur.

Hur ser man Touren på tv?

Tour de France sänds på både Eurosport och TV4:s kanaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.