Hitmakaren och de nya Fåglumbröderna

Uppdaterad
Publicerad

En hitmakare från Skara, ett pensionerat tourproffs och så de nya bröderna Fåglum. Det är spännande ingredienser i en proffssatsning som ska lyfta herrcyklingen i landet – mot både Vätternrekord och Tour de France. ”Det är definitivt ett mål”, säger initiativtagaren Kristian Wejshag till SVT Sport.

Att få med ett svenskt stall ute på självaste Tour de France ser han förstås som ett långsiktigt mål, men absolut nåbart. Det brukar hända saker kring entreprenören från Skara, en modern version av stans store affärsidkare Bert Karlsson.

Själv är han bara 41 år, men en snabb glimt in bland nyhetsklippen avslöjar hans drivna och passionerade inställning, en ”doer” av rang. Travälskare, hästägare, musikfantast som byggt upp ett artistgymnasium i Skara, han var med och skapade popgruppen Timoteij  och skrev dessutom Jessica Anderssons storhit ”I dit it for love”! Ni hör.

– Den låg 100 veckor på Svensktoppen. Den guldskivan har jag hemma på min vägg, säger han stolt när han visar runt oss på ”Musicfactory” som skolan heter.

”Jag såg motionsboomen”

Nu har han också hamnat i sportens värld med buller och bång, en historia som förstås är lika spektakulär. Kristian Wejshag var på Thailandssemester, kom hem överviktig och drabbad av det han själv beskriver som ”en 40-årskris”. Han testade att cykla, blev helt besatt och upptäckte att han hade talang. Dessutom såg han ett behov att fylla.

– Jag såg den växande motionsboomen inom cykeln, som vi fortfarande har och hur snabbt de stora loppen fyller sina platser. Jag kände att där skulle jag vilja prova att bygga något nytt. Och så såg jag även hur cykelintresset på proffsnivån var betydligt större i Norge och Danmark än i Sverige där det är i det närmaste obefintligt.

– Jag tänkte att det kanske kunde gå att kombinera det här på något sätt, att bygga både ett nytt lopp och ett proffsstall.

Svaret blev Tre Berg/Bianchi som är Sveriges enda professionella cykelstall och dessutom marknadsför ett motionslopp som har premiär i september, 18 mil över just tre berg, Kinnekulle, Billingen och Mösseberg och med start och mål i Skara. Och till skillnad från Vätternrundan släpps samtliga 2000 startande iväg samtidigt, det historiska första loppet är redan fulltecknat.

Det råder en nybyggaranda på västgötamark. Och i spetsen för stallet finns Wejshags kanske viktigaste värvning, general managern Thomas ”Gotland” Lövkvist. I mer än ett decennium fanns han ute på världens stora tourer, har vid ett tillfälle burit den rosa ledartröjan i Girot och besitter den kunskap som ska hjälpa talangerna att lära sig vad som krävs på den stora scenen.

Fast egentligen hade han tänkt lämna cykelsporten helt, lite less efter så många år i branschen. Men när Wejshag ringde och han hade kollat upp projektet tände han på idén.

”Kände ett visst ansvar”

– För 12 år sen fick jag den här möjligheten, att nån hade ett sånt här lag så att jag fick möjligheten att ta steget vidare. Och om ingen annan gör det så lär vi inte få ut några fler cyklister (i världen) så jag kände väl ett visst ansvar. Men nu när vi är inne i det så tycker jag att det är fantastiskt kul att vara med killarna som är och hungriga, som vill någonstans, säger han och njuter av en bra start för stallet.

Det är en tiomannagrupp med stor spännvidd, allt från veteraner som tempomästarna Alexander Gingsjö och Alexander Wetterhall till en handfull U23-talanger, däribland bröder Marcus och Alexander Fåglum-Karlsson.

Två killar med fantastiskt påbrå, morfar hette Sture Fåglum Pettersson – en av fyra bröder Fåglum som tog cykelvärlden med storm på framförallt 60-talet. Tre VM-guld i lagtempo, dubbla OS-medaljer. Lägg till det en pappa, Jan Karlsson, som vunnit OS-medalj i tempocykling (Söul 1988) och ni förstår att det finns förväntningar på brödraduon.

– Man får mycket frågor om det när man kommer runtom i Europa och tävlar. Dom är kända därute, säger äldre brodern Marcus som gör sitt tredje proffsår och nu fått sällskap av förstaårsproffset Alexander.

– Det har gått väldigt bra direkt. Ibland tar det tid att få ihop det i ett nytt stall, men jag tycker det har funkat bra.

I gänget finns också 19-årige Lucas Eriksson, en fåordig talang som tar för sig desto mer på cykeln och har varit topp-10 i junior-VM. Det är tveklöst potential i gruppen som börjat en resa mot en än så länge gles topp där bröderna Tobias och Fredrik Ludvigsson i princip är enda svenska representanter ute på den internationella scenen.

Sverige, som genom åren haft bröderna Fåglum, Tommy Prim och Bernt Johansson och nutida profiler som Fredrik Kessiakoff, Magnus Bäckstedt, Gustav Larsson och stallchefen ”Gotland” Lövkvist, längtar efter nya namn. Och kanske kan det nya stallet vara vägen fram mot ett tufft långsiktigt mål, att bli en spelare på till exempel Tour de France:

– Absolut. Det är definitivt ett mål. Det kommer att ta tid och krävas en hel del, men det är definitivt ett mål, säger Kristian Wejshag som hittat andra och mer lättvunna utmaningar på vägen.

Svensk cyklings framtid

Ett är att sätta rekord runt Vätternrundan nästkommande helg. Stallet laddar för att förbättra toppnoteringen från 2013: Alexander Gingsjö fanns med i en grupp som cyklade runt sjön på 6.37.09 och är med även nu – dessutom med sällskap av ägaren Wejshag som tänker få rekordet på sin meritlista!

Men han fick inte med sig general managern ”Gotland” i laguppställningen.

– Haha, han försökte, men då hade jag behövt satsa vidare med hård träning och då hade jag lika gärna kunnat köra på med proffskarriären, säger profilen och numera småbarnsföräldern med ett brett leende. 

 Han ser tillräckligt med potential i gruppen han ska lotsa in i svensk cyklings framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.