Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Rissveds är sugen på att göra sitt tredje OS i Paris nästa år men behöver då bli uttagen.

Jenny Rissveds om OS i Paris: ”Jag är inte ens uttagen”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Rissveds tog sensationellt ett OS-guld i mountainbike i Rio de Janeiro 2016. Hon vill gärna köra nästa år i Paris men lägger in en brasklapp.

– Jag är inte ens uttagen, säger hon till SVT Sport.

Den då 22-åriga Rissveds tog Sveriges första kvinnliga OS-guld på cykel och slog igenom över en natt, en uppmärksamhet som blev krävande och depression och ätstörningar följde, något hon varit helt öppen med.

I helgen tävlade hon mot herrar i landsvägscykling i takterna av Kinnekulle med bra resultat. Om ett drygt år är det dags för OS i Paris.

– Jag ska inte säga att jag satsar så mycket mot det, eller det gör jag väl, men det är inget speciellt utan jag kör på som vanligt. Just nu fokuserar jag på den här säsongen som jag går in i nu och det blir i sin tur en uppladdning inför OS, säger Rissveds.

Men det finns ingen OS-biljett utdelad ännu.

”Jag hoppas på att få åka”

– Den uppladdningen kommer nästa år. Jag är inte ens uttagen men hoppas på att få åka och vill jättegärna göra det, säger Rissveds.

Hon tävlar i både landsvägscykling och mountainbike men vet vad hon vill rikta fokuset mot.

– Blir jag uttagen är det först och främst i mountainbike och då får vi se om jag uppfyller kriterierna, säger Rissveds som blev 14:e i Tokyo-OS 2021 och kände en lättnad över att hennes tid som OS-mästare var över.

I förra veckan ändrade SOK kriterierna från att konkurrera om en topp 8-plats till topp 12 för att komma ifråga för en OS-start.

Tror du att du kommer att bli uttagen?

– Om jag tror att jag kommer att göra det vet jag inte men jag kan göra det om jag vill göra det, säger Rissveds i ett eftertänksamt svar.

Kvalregler för att nå OS:

Sverige kan kvala in via den olympiska landsrankingen där de topp-8 rankade länderna tilldelas två kvotplatser och länder rankade 9-19 får en kvotplats. Kvalperioden är 7 maj 2022 – 24 maj 2024. Förutom att kvala in via landsrankingen finns också två platser till de bäst rankade åkarna på världscupen samt på U-23 cupen. Kvotplatserna är nationella och varje land tar ut OS-deltagarna som max kan vara två stycken per kön, där SOK har sista ordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.