Vincenzo Nibali har gått som en raket de två senaste tuffa bergsetapperna i Giro d'Italia. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Nibali övertog ledartröjan i bergen

Uppdaterad
Publicerad

Totaltvåan Vincenzo Nibali följde upp gårdagens vinst i bergen med att knäcka Esteban Chaves i den rosa ledartröjan och överta ledningen i Giro d'Italia efter ännu en dramatisk etapp. Därmed säkrade italienaren i princip segern i klassikern eftersom den sista etappen till målet i Turin i morgon bara brukar vara en transportsträcka.

– När vi kom upp i höjden kändes det som om jag andades bäst i gruppen och att lyckas vinna på det här viset gör det ännu roligare. Vår taktik var att få iväg Tanel Kangert och få nytta av honom. Även om jag låg långt efter förstod jag att det skulle kunna avgöras den sista veckan och jag har fått kämpa i ett grymt tufft Giro, säger Nibali till Eurosport.  Han var ett tag 4.40 efter täten i årets tävling.

Nibali cyklade in som sexa efter estländaren ReinTaaramäe (den förste estländaren att vinna en etapp i Giro d'Italia), colombianen Darwin Atapuma och amerikanen Joe Dombrowski och tog över ledningen, där större delen av etappen cyklades i Frankrike, med tre toppar över 2 000 meter som passerades, innan målgången efter 134 km i Sant’Anna di Vinadio, Italien, där inte en meter var platt. Det var upp och ner hela tiden.

Vann etappen för skadad lagkamrat 

– Det var för Ilnur Zakarin och hans svåra krasch i går, säger Taaramäe till Eurosport om ryssen som kraschade svårt under gårdagen som totalfemma och bröt ett skulderblad och ett nyckelben och tvingades bryta.

Inför den sista etappen leder nu Nibali med 52 sekunder till godo på Chaves. Det var första gången i årets tävling som Nibali får köra i den rosa ledartröjan och han valde verkligen ett perfekt tillfälle.

Holländaren Steven Kruijswijk, som såg ut att defilera till totalseger så sent som i går eftermiddag, gjorde en tapper start trots en spricka i ett revben från gårdagens brutala fall men kunde aldrig hota under dagens tuffa etapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.