Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-medaljören byter Australien – för Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Australiske proffscyklisten Shane Perkins gör ett nationsbyte för att satsa mot OS 2020 i Tokyo.

Perkins skriver i ett Facebook-inlägg att han ”nu kommer att köra för Ryssland”.

30-åringen, som har två VM-guld i bancykel och ett OS-brons från den individuella sprinten vid OS i London 2012, petades ur den australiska OS-truppen till Rio de Janeiro i somras.

Nu får han en ny chans att tävla på den absolut högsta nivån.

”Det ryska cykelförbundet har gett mig en ny möjlighet att jaga min dröm om OS 2020. Det har en speciell betydelse för mig då min far (Darryl Perkins reds anm.) tävlade i Tokyo-OS 1964”, skriver Shane Perkins i ett Facebook-inlägg där han syns i rysk tävlingsställ.

”Behöver en tredje man”

Perkins skriver att nationsbytet har stöd hos det australiska cykelförbundet.

Det ryska förbundets generalsekreterare Yuri Kucheryavy säger till ryska R-Sport att Perkins är aktuell för lagsprinten.

– Vi behöver en tredje man där. Han är också intressant för keirin-loppet, säger Kucheryavy.

Ryssland har en lång historia av att rekrytera idrottare från grannländer. Till OS i Sotji 2014 värvade man även sydkoreanska skridsko-stjärnan Viktor Ahn och amerikanska snowboardåkaren Vic Wild. Bägge herrar vann OS-guld i Sotji.

sn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.