Gustav Larsson har tagit hjälp av cyklistfacket. Foto: Bildbyrån

OS-medaljören i kontraktstvist – kan tvingas sluta

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges mest meriterade herrcyklist riskerar att bli utan lag nästa år. Gustav Larsson menar att han har kontrakt med sitt nuvarande lag även för 2016, men stallet har en annan uppfattning. Nu har OS-silvermedaljören tagit saken till cyklistfacket, berättar han för SVT Sport.

I december är det dags att börja träna på allvar inför nästa säsong för alla proffscyklister. Lagen samlas på läger och gör upp planer för nästa år, och de åkare som inte har ett kontrakt vid det här laget löper stor risk att bli utan.

Gustav Larsson har också börjat trappa upp träningen. Men han har ännu inte klart med något lag, trots att han själv menar att han har ett giltigt kontrakt.

Förra veckan presenterade hans nuvarande stall Cult Energy-Stölting Group sin trupp för 2016, och Larsson fanns inte med.

– För tillfället står det ganska still, säger han till SVT Sport.

Rätt till kontrakt

Larsson själv säger att han för ett år sedan skrev ett kontrakt med danska Cult som är på ett plus ett år. Om han bara meddelar laget i tid att han vill utnyttja sitt andra år, har han rätt till det. Och det har han gjort, säger han.

Men inför nästa säsong har laget köpts upp av tyska Team Stölting, och bytt namn. Larsson har under hösten haft svårigheter att kontakta den nya, tyska lagledningen, men har via mejl fått beskedet att de inte ser sig nödgade att uppfylla hans kontrakt då han har skrivit det med det gamla laget och inte det nya.

Något som Larsson inte håller med om.

– Självklart fungerar det inte så. Om ett företag köper ett annat så köper de ju också deras skulder till exempel. Man köper hela paketet.

Larsson har nu kopplat in cyklisternas sammanslutning CPA, Cyclistes Professionnels Associés, som har tagit över kommunikationen.

– De försöker få till ett möte och se om vi kan lösa det på något sätt, säger han.

Om du skulle få rätt och du får ditt kontrakt med laget, skulle du vilja köra ett år för dem då?

– Ja, visst gör jag det. Det gör jag gärna.

Bröt ryggen

Larsson kraschade allvarligt förra sommaren och bröt ryggen för tredje gången i karriären. Han har haft ett blekt 2015, både vad gäller toppresultat och antal tävlingsdagar. Det gör det tufft att hitta ett nytt lag.

– Det är klart att jag letar på andra håll. Men säsongen var inte den bästa, och det är inte lätt när det är så många unga talanger som kommer fram. Det är lite svårt att hitta andra möjligheter, säger han.

Hans agent Giuseppe Acquadro säger till SVT Sport att ”det är en lite märklig situation” med Stölting.

– Men nu tror jag att vi försöker hitta ett annat lag för Gustav, säger han.

Acquadro säger att en annan adept, Igor Antón, skrev kontrakt förra veckan, och att det inte behöver vara för sent för svensken.

Svårt att hitta alternativ

Larsson själv är dock pessimistisk.

– Jag tror att det är svårt att få till, det är såpass sent och lagen har inga platser kvar.

Men än så länge har han inte tagit något beslut om att pensionera sig, utan räknar med att det blir en fortsättning.

SVT Sport har i flera veckor sökt Team Stölting och dess manager Christian Grosse-Kreul, som har lovat att svara på våra frågor om Larssons kontrakt, men aldrig återkommit. Det danska lagets representanter hänvisar till den tyska lagledningen i frågan.

Fakta: Gustav Larsson

Född: 1980

Största meriter: OS- och VM-silver på tempo, etappseger i Giro d'Italia.

  • Nästa år är det OS i Rio, men det blir oavsett vad som händer inga försök på nya OS-framgångar för den gamle tempo-silvermedaljören från 2008. Sverige har inte samlat ihop tillräckligt med poäng för att få någon plats på herrarnas tempo i OS.
  • Efter att Thomas Löfkvist och Fredrik Kessiakoff lade av förra året har Sverige tre herrproffs på toppnivå på landsväg nästa år: Bröderna Tobias och Fredrik Ludvigsson i Giant-Alpecin och Jonas Ahlstrand i Cofidis.
  • Danska Ekstra Bladet har den senaste veckan även rapporterat att Team Cult har haft svårt att betala ut alla löner i november och december. Pengarna har nu skjutits till av sponsorn, säger ägaren till Jyllands-Posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.