Foto: TT

Skandal när Froome fick springa utan cykel

Uppdaterad
Publicerad

En av de största skandalerna i Tour de Frances historia inträffade när total- ledaren Chris Froome var med två andra cyklister som körde in i en motorcykel på väg upp mot klassiska Mont Ventoux. Men dagen slutade lyckligt för den så olycklige britten.

– Jag sa till mig själv att jag inte hade en cykel och att min följebil var fem minuter efter och för långt borta. Jag testade att springa en bit, säger Froome om den bisarra händelsen.

Utan cykeln som blev förstörd sprang Froome uppför berget i väntan på en ny cykel och fick en för liten cykel av servicebilen i publikkaoset.

Med 400 m kvar fick Froome sin egen cykel och kunde ta sig i mål skakande på huvudet efter att ha tappat runt 1,5 minuter på dem han var tillsammans med.

Se händelsen här.

– Nu avvaktar jag jurybeslutet... twittrade Froome.

Och Froome blev bönhörd och fick sin tid neutraliserad gentemot Bauke Mollema som var först i mål i den kraschande trion och leder nu med 47 sekunder totalt.

Richie Porte, som var med i kraschen, var upprörd.

– Resultatet kan inte få stå kvar. Det kan inte få gå till på det viset. Om man inte kan hantera publiken vad kan man då kontrollera? Det var inte motorcykelns fel. Publiken är i ditt ansikte hela tiden och knuffar åkarna, sa Porte och fick rätt.

Tappade först totalledningen

Efter incidenten tappade Froome först ledningen i tävlingen och var enligt den första resultatlistan 53 sekunder efter ledande Adam Yates. Anmärkningsvärt var att Nairo Quintana, som Froome knäckt, då var trea i sammandraget 14 sekunder efter totalt.

– Det är en mardröm och det fanns inte utrymme för motorcyklarna att passera med alla åskådare och nu får vi vänta och se om kommissarien gör något, säger Froomes stallchef Nicholas Portal till Cyclingnews i ett tidigt uttalande.

Thomas De Gendt vann etappen som kortats sex kilometer på grund av starka vindar på toppen av det ”skalliga berget”. Den avslutande stigningen blev nu 15,5 km istället för 21,5 km.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.