Foto: Team Giant-Alpecin/SVT

Svenske stortalangen söker jobb på Twitter: ”Det kan gå”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två svåra krascher på ett år riskerar en av svensk idrotts stora talanger att tvingas lägga ner karriären. Cykelstallen är fulltecknade för nästa säsong, och 22-årige Fredrik Ludvigsson har tagit till Twitter för att söka jobb. ”Man har inget att förlora”, säger han till SVT Sport.

För två år sedan skrev Fredrik Ludvigsson, yngre bror till Tobias som är Sveriges just nu främste landsvägscyklist på herrsidan, på sitt första proffskontrakt. Tiden sedan dess har präglats av bakslag och olyckor.

I början av året körde en bilist på fel sida vägen rakt in i Ludvigsson och hans träningskamrater på läger i Spanien. Alla klarade sig mirakulöst utan livshotande skador, men just som Ludvigsson var på väg tillbaka hände nästa krasch. Motorcyklar körde in i klungan på en tävling i Belgien, och svensken fick gå med gips i fyra månader på grund av en fraktur på båtbenet.

– Det tog ett tag att komma tillbaka efter den första olyckan, mest mentalt. Jag var rädd i klungan och låg mest längst bak. Sedan när det började kännas bra så hade jag nästa olycka, och den var ju nästan värre än den första. Det har mest varit skit, säger 22-åringen.

”Får börja jobba”

Utan resultat att visa upp har säsongen passerat utan att han har säkrat ett lag för nästa år. Kontraktet med Giant-Alpecin går ut vid årsskiftet, och cykel är en lagsport: utan stall går det inte att tävla.

– Har jag inte ett lag nästa år så vet jag inte vad jag ska göra. Jag får börja jobba som en vanlig Svensson, kanske cykla hemma i Sverige och försöka få ett kontrakt till 2018.

Svenskens jobbjakt har fått stor uppmärksamhet internationellt, och till och med nämnts på en helsida i Gazzetta dello Sport. Anledningen är att Ludvigsson skrev en tweet där han annonserade att han letade lag.

Ludvigssons jobbansökan.

– Jag bara drog iväg det på chans. Ibland så går det. Det är många som har retweetat och grejor, så det har blivit väldigt stort. Det hade kunnat gå. Det kan gå fortfarande om någon mejlar och får syn på det. Man har inget att förlora, säger han.

Han är besviken på sin agent som sade att han inte behövde oroa sig och att flera bra lag var intresserade, tills det var sent på säsongen och platserna fyllda, och agenten inte gick att få tag i mer.

Funderingar på att sluta

Ludvigsson har inte fått napp än, men har kontakt med ett par lag på lägre nivå som det kanske kan bli någonting av . Efter meddelandet på Twitter har många velat hjälpa honom.

– Det är många som är förvånade över att jag inte får något lag. Att jag inte bör ha några problem att få något. De försöker också få in mig i lag, men det är tufft nu. De flesta lagen är fulla.

Han har inte gett upp. De många bakslagen har tagit hårt, men när han till slut kunde vara med och hjälpa laget till framgångar igen i Tour of Hainan i slutet av säsongen kom motivationen tillbaka.

– Det har tagit, jag har haft mina funderingar att sluta efter all skit och motgångar. Det har inte varit kul när man har haft alla motgångar. Man får aldrig komma tillbaka och visa sitt riktiga jag. Men i Hainan gick det så pass bra, man kunde prestera och då får man sug igen.

22 år är en tidig ålder att lägga ner karriären.

– Det känns lite så. Men går det inte så går det inte. Men jag har mycket mer att ge, så det ska inte behövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.