Tävlingsläkaren Roland Kretsch var först på plats vid Gino Mäders dödskrasch. Foto: Blick.ch/TT Nyhetsbyrån

Tävlingsläkaren om Gino Mäders dödskrasch i Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Schweizaren Gino Mäder och amerikanen Magnus Sheffield kraschade i hög fart nedför ett berg i Tour de Suisse i förra veckan.

26-årige Mäders liv gick inte att rädda.

Tävlingsläkaren Roland Kretsch var först på olycksplatsen.

– Det fanns ingen rörelse, inget medvetande, ingen puls, säger han till Blick.

Det var i slutskedet av torsdagens etapp av Tour de Suisse som Gino Mäder och Magnus Sheffield kraschade nedför ett berg, i hög hastighet.

Till en början kunde tävlingsläkaren Roland Kretsch inte se var de båda cyklisterna var.

– Vi stannade direkt och det gick inte att se från vägen. Eftersom backen var så våldsam som den var, sa jag omedelbart till min förare att ringa efter en räddningshelikopter – något väldigt illa hade hänt, säger han till schweiziska tidningen Blick.

Läkaren berättar sedan att han var först på platsen.

– Sedan kröp jag nerför bergssidan och hittade de två skadade. Först hittade jag Magnus som satte sig upp och skakade i hela kroppen, säger tävlingsläkaren.

”Hans hjärta slog igen”

Tillståndet hos Mäder, några meter bort, var avsevärt mycket sämre.

– Det fanns ingen rörelse, inget medvetande, ingen puls. En sjukgymnast och jag drog genast upp honom ur vattnet och påbörjade HLR.

Räddningsarbetarna fortsatte att komma ner för backen och efter 25 minuter lyckades man återuppliva schweizaren, då hans hjärta började slå igen.

Men Mäder återfick aldrig medvetandet och dog senare på sjukhus.

Vad som orsakade kraschen är inte konstaterat. Magnus Sheffield klarade sig undan med hjärnskakning och sårskador, och har fått lämna sjukhuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det rådde förstämning under dagens etapp av Schweiz runt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.