Alejandro Valverde stod i särklass i Katalonien runt. Foto: TT.

Valverde vann etapp och totalt

Uppdaterad
Publicerad

Spanjoren Alejandro Valverde dominerade sjudagarsloppet Katalonien runt med att spurtvinna den sista etappen och ta hem sammandraget i överlägsen stil när det var målgång i Barcelona efter 139 km under dagen.

– Det var inte så mycket att tänka på i slutet utan det var bara att köra. Det var en tuff tävling men mina lagkamrater var geniala, säger Valverde i Eurosports sändning.

Den 36-årige Movistarcyklisten var loss med Dan Martin på slutet och precis innan klungan kom ifatt skar Valverde mållinjen och tog tredje etappsegern i loppet som är det äldsta i Spanien med första upplagan redan 1911.

Vann trots en minut tillägg tidigare i veckan

Han åkte med uppsträckta händer långt efter målgång. Det var rejält backigt under de åtta slutvarven i centrala Barcelona. 

Tvåan Alberto Contador var dryga minuten efter som tvåa totalt. Dagens etapp gav inga omkastningar i täten. Segern är extra imponerande då Valverde och lagkamraterna i Movistar fick en minuts tillägg efter lagtempot då de knuffat fram varandra i strid med regelverket.

Det mäktiga Sky-stallet körde bort möjligheterna för Chris Fromme att vinna genom en fiaskoartad etapp under gårdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.