Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vingegaard kopplar grepp om totalsegern – hyllas för sportsliga agerandet

Uppdaterad
Publicerad

Med tre etapper kvar av årets Tour de France har dansken Jonas Vingegaard ett hårt grepp om totalsegern.

Efter dagens etapp hyllas han dessutom för att ha väntat in tvåan Tadej Pogacar efter att denne ramlat omkull med ungefär 27 kilometer kvar.

– Inget annat än respekt för Jonas Vingegaard, säger Pogacar efteråt enligt BBC.

I den sista etappen i de franska Pyrenéerna, mellan Lourdes och Hautacam, var utmanaren Tadej Pogacar pressad att ta igen mycket inför de tre återstående, betydligt plattare, etapperna. Med 27 kilometer kvar körde han dock omkull. Dagens etappvinnare, Jonas Vingegaard, valde att vänta in honom för att skaka hand innan duon fortsatte trycka på i tävlingen.

Pogacar hyllar Vingegaard efteråt.

– Jag har inget annat än respekt för Jonas Vingegaard. Jag anser att vi respekterar varandra mycket, säger Pogacar enligt BBC.

Vingegaard och Pogacar låg länge tillsammans som en första jagande duo. Men i en nedförslöpa föll Pogacar och skrapade sig illa. Han kom snabbt ikapp Vingegaard igen men alla krafter som han hade behövt för ett ryck var borta.

Det var i stället Vingegaard som tack vare draghjälp från lagkamraten, och dagens trea, Wout van Aert kunde rycka ifrån till seger i etappen, en minut och fyra sekunder före Pogacar. Det innebär att Vingegaards försprång i totalen nu är uppe i tre minuter och 26 sekunder.

Vingegaard vinner även, i och med dagens seger, bergspristävlingen.

– Det är otroligt. I morse sa jag till min flickvän och dotter att jag ville vinna för dem, och det gjorde jag, säger Vingegaard enligt BBC.

– Jag är riktigt glad och stolt.

Tre etapper återstår innan cyklisterna når det klassiska målet på Champs-Élysées i Paris på söndag.

Senast en dansk vann Tour de France var 1996 när Bjarne Riis tog hem tävlingen en minut och 41 sekunder före tysken Jan Ullrich.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.