Ida Guehai jublar efter Kristianstads 1-0-mål. Foto: Bildbyrån

Umeå åker ur damallsvenskan

Den forna storklubben Umeå inleder en tråkigare resa nästa säsong.

I och med 1-1 mot Kristianstad i dag åker Umeå ur damallsvenskan som jumbo.

”UIK ska resa sig och bli starkare av detta”, säger tränaren Daniel Doverlind till SVT Västerbotten.

Förutsättningen var enkla inför dagens bortamöte mot bottenkonkurrenten Kristianstad. För att Umeå skulle leva vidare i damallsvenskan till nästa säsong behövdes seger mot Kristianstad – samtidigt som Mallbacken inte vann mot Rosengård.

Men Umeå – som skördade enorma framgångar i Champions League i början av 2000-talet – lyckades inte ens med sin egen uppgift för dagen.

Det började med en mardrömsstart när Kristianstad-mittfältaren Ida Guehai gav hemmalaget ledningen 1-0 redan efter 14 spelade minuter.

Fick hopp

Resten av halvleken handlade om Kristianstad och Umeå fick vara nöjda med att endast ligga under med uddamålet i halvtid.

Än mer nöjda blev gästerna när Lina Hurtig kvitterade till 1-1 i inledningen av den andra halvleken.

Jakten på segermålet – och nytt allsvenskt kontrakt – kunde dock inte skett i svårare förhållanden. I det leriga underlaget fick Umeå satsa på långbollar.

Och i stället för någon Umeå-forcering handlade matchavslutningen om ett Kristianstad som flera gånger kom nära ett segermål.

I och med det oavgjorda resultatet gör Umeå Mallbacken sällskap i Elitettan nästa säsong och den 19 år långa sejouren i högstaligan är över.

– Det är tungt naturligtvis, tjejerna gör ett bra jobb och försöker resa sig efter sommarens turbulens, men tyvärr får vi inte tillräckligt på underlaget. Uik ska resa sig och bli starkare av detta och komma tillbaka med ny fart, säger Umeå-tränaren Daniel Doverlind till SVT Västerbotten.

Samtidigt får Kristianstad jubla över nytt allsvenskt kontrakt.

Se berättelsen om Umeå IK – från toppen till damallsvenskan.