Barnen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Bildbyrån/SVT

”De släckte ett starkt brinnande ljus i ett barn”

Uppdaterad
Publicerad

Ishockey har blivit en överklassport och genomsyras av ett hårt klimat. Mikael Renbergs kritik har väckt starka reaktioner – många idrottsföräldrar känner igen det Renberg beskriver. ”Min son slutade när han var tio år. Droppen tror jag var när de lämnade sex av 26 spelare hemma, för att åka och vinna en cup i Karlstad”, skriver Andréas Näsman på SVT Sports Facebook-sida.

Det var i gårdagens Hockeykväll Special som experterna Patrik Ross, Mikael Renberg och Cecila Edström svarade på tittarfrågan Hur ska man få in fler invandrare i hockeyn? som diskussionen kring ungdomsishockeyn tog fart.

– Idag har ju ishockey blivit en överklassport. Det är inte många ensamstående föräldrar som har råd att låta sina barn spela ishockey, sa Renberg bland annat.

”De släckte ett starkt brinnande ljus i ett barn”

Expertens uttalande har väckt stort engagemang och diskussionen har fortsatt på SVT Sports Facebook-sida där Mikael Renbergs uttalande hyllas. På torsdagseftermiddagen hade inlägget en räckvidd på närmare 200 000 personer.

Kommentarerna är många:

”Min son älskade att spela ishockey. Bilder på väggarna, kunde stå hur länge som helst och bara stirra på hockeyprylar i sportaffären. Han slutade när han var tio år. Droppen tror jag var när de lämnade sex spelare av 26 hemma, för att åka och vinna en cup i Karlstad. Laget vann inte cupen, långt ifrån. Däremot förlorade de en spelare. De släckte ett starkt brinnande ljus i ett barn”, skriver Andréas Näsman på SVT Sports Facebook-sida.

Mia Kulla skriver att hennes son tvingades sluta spela ishockey på grund av de höga kostnaderna.

”Hur ska alla ha råd med idrotten när det kostar runt 4K för att få vara med och sen därutöver utrustning och allt volontärsarbete? Mer vid ”sidan om” jobb inom hockey än någon annan sport vad jag vet. Min son fick lov sluta pga allt detta. Men framförallt pga hur dyrt det är”.

”Hockeyn gräver sin egen grav”

”Har två grabbar (15 och 17) som spelar/spelat hockey och håller med. Hockeyn gräver sin egen grav. Denna hysteri kring material, vilket drar kostnader, och ett elit-tänk från tidigt ålder från föräldrar och i vissa fall tränare gör att barnen drar till innebandy. Har nyss fått barn igen och det finns inte en chans att det blir hockey igen”, skriver Joakim Bäckman.

Ensamstående mamman Cecilia Rabe skriver:

”Tack Renberg!!! Jag har krigat i sååå många år både för mitt eget och andras barn som blev bortpetade i 10-årsåldern!!!”

”Åh vilka kloka ord! Var finns glädjen med idrotten och VAR finns bondförnuftet någonstans?”, skriver Lena Nilsson.

”Bra att du ryter till Micke! En som du lyssnar man till. Hockeyn är nog ett av de sämsta exemplen i detta avseende”, skriver Bertil Paavola.

Har du egna erfarenheter? Hör av dig till oss på svtsport@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.