Foto: TT

Dennis tog första ledartröjan – på historiskt snabb tid

Uppdaterad
Publicerad

I februari satte han timvärldsrekord. Idag startade australiensaren Rohan Dennis Tour de France genom att ta hand om den första gula ledartröjan – på den snabbaste tempohastigheten någonsin i tävlingens historia.

Tour de France startade med en kort tempoetapp på 13,8 kilometer i nederländska Utrecht. Det var tempospecialisterna som slogs om att få trä på sig den första gula tröjan i morgon, och det var den kanske minst omtalade på förhand som vann.

Rohan Dennis blev av med sitt nyligen satta timvärldsrekord till Bradley Wiggins för några veckor sedan, men nu har han skrivit in sig i historieböckerna igen. Snittiden på 55,446 kilometer i timmen är den snabbaste någonsin i ett tempolopp i Tourhistorien. Det förra rekordet hölls av britten Chris Boardman. Dennis segrartid på etappen blev 14:56.

Tour de France

Pinot snabbast av sammanlagtcyklisterna

– Jag förväntade mig inte att det skulle gå så fort. Det var en väldigt lång väg mot mål och jag tänkte bara ”16 minuter, 16 minuter”, från vad jag gjorde på träning, säger BMC-åkaren.

Tvåa, trea och fyra blev tempohästarna Tony Martin, Fabian Cancellara och Tom Dumoulin.

Snabbast bland de som slåss om totalsegern var Thibaut Pinot på 18:e plats. Bland de fyra stora favoriterna var Vincenzo Nibali snabbast, 43 sekunder efter Dennis. Chris Froome var 53 sekunder efter, Alberto Contador 58 sekunder efter och Nairo Quintana 1:01 efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de France

Mer i ämnet