Det svenska målvaktsundret

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska målvaktstraditionen är stolt. Detta VM är inget undantag. Sverige släppte in minst mål av alla länder under VM:s gruppspel. Mattias Andersson och den gamle stormålvakten Mats Olsson samarbetar nära för att uppnå framgång i handbollsmålet.

– Mats Olsson var en som man såg upp till som ung. Att ha honom som målvaktstränare nu är så klart jättebra för oss, berättar Mattias Andersson för SVT Sport.

Mattias Andersson konkurrerade med Peter Gentzel och Tomas Svensson när han blev uttagen i landslaget första gången. En tuff inledning på landslagskarriären.

– Först var det ett privilegium att vara med bakom dem och få lära sig av dem, att få titta på dem. Sen är det klart att ibland man hade önskar att man fått spela lite mer och fått några landskamper till. Men det var ju så då och det var ju självklart, det var ju två av världens bästa målvakter och då fick man ta det som det var och försöka lära sig av dem, menar Mattias Andersson.

Mats Olsson är i dag målvaktstränare i landslaget och försöker vara med och utveckla målvaktsspelet.

– Mattias är en väldigt strategisk målvakt, en väldigt taktisk målvakt, säger Mats Olsson till SVT Sport och vidareutvecklar resonemanget.

– Jag sätter fyra faktorer. Videoanalyserna innan matchen, sedan ska du titta på egna medspelare och hjälpa dem. Sedan ska du titta på kroppsspråket på skytten, var är axeln, hur håller han bollen, och sedan ska du titta på bollen. Det är fyra saker som ska in i computern där uppe väldigt snabbt och du ska ta ett beslut. I Sverige är han (Mattias Andersson) helt klart bland bäst, om inte bland de bästa i världen på de här bitarna, säger Mats Olsson.

De båda målvakterna jämför målvaktsspelet i handboll med schack.

– Vi (målvakterna) har ju sista draget. Bollen släpper ju handen på spelaren först och sen ska vi göra sista draget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.