”Det var lite fjärilar i magen...”

Uppdaterad
Publicerad

Premiären blev ett stort antiklimax.

Men i dag gick det desto bättre för Marcus Ericsson.

För SVT Sport berättar han om nervositeten inför loppet, glädjen över att börja komma in i körningen och känslan av att köra på samma bana som sina gamla förebilder.

– Det är lite annorlunda, erkänner han.

Premiären blev förstörd på grund av teknikproblem. Så därför räknar Marcus Ericsson dagens F1-tester som hans ”riktiga” debut i Caterhams bil. Och det var en nervös Ericsson, som hann med 98 varv, bakom ratten.  

– I morse var det lite fjärilar i magen. Men det släpper rätt snabbt när man kommer ut på banan och gasar, säger han till SVT Sport, och berättar att han är riktigt nöjd med dagen i Bahrain:  

Formel 1

– Det har varit en väldigt bra dag. Det var skönt att få köra många varv efter de problemen vi hade i Spanien för några veckor sedan. Grymt skönt att få alla de varven och en känsla för bilen och kunna börja jobba med teamet och ställa in den för mig.

”Väldigt frustrerande”

De misslyckade testerna i Spanien var självklart jobbiga för svensken.

– Det var väldigt frustrerande eftersom det är så tätt på innan säsongen börjar. Jag vill ju få så mycket körning som möjligt och det blev ju i stort sett ingen körning för mig i Spanien, säger han, och fortsätter:

– Så den här dagen var väldigt viktig för mig för att få erfarenheten som krävs innan säsongen börjar.

Var det ovant att köra?

– Ja, det var lite ovant. Det tog några varv att komma in i det. Det kändes på eftermiddagen som att jag börjar få koll på grejorna. Så det känns bra.

Så du känner att du kommer in i det ganska snabbt?

– Ja, jag tycker att jag kom in i det rätt så bra. Och i dag var det inget fokus på snabba varvtider, utan att köra så många varv som möjligt. Därför är jag väldigt nöjd med hur dagen såg ut.

”Mycket jobb kvar”

Ericsson är dock medveten om att det är mycket som återstår innan han är en fullfjädrad F1-förare.

– Jag måste ju köra mycket mer för att komma in i det och kunna optimera. Nu har jag börjat få en första känsla, men det är mycket jobb kvar för att vara konkurrenskraftig. Men jag tar det dag för dag, säger han.

Och så var det det här med de gamla idolerna.

– En del av de här är såna som har varit förebilder när man har kört genom karriären. Och nu är man på samma bana och kör samtidigt som dem, så det är klart att det är lite annorlunda, säger han, och fortsätter:

– Men när man väl sitter i bilen är det sånt fokus på körningen att man inte tänker på det.

Så du blir inte starstruck när du ser att du kör samtidigt som en sån som Lewis Hamilton?

– Nej, det har man inte tid med, hehe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Formel 1

Mer i ämnet