Henrik Zetterberg (i vitt och rött) låser fast Pittsburghs Jevgenij Malkin i kvällens match. Foto: TT.

Nytänt Detroit skrällde mot nytt topplag

Bottenlaget Detroit följde upp gårdagens vinst mot NHL:s bästa lag Washington med att vinna i Pittsburgh med 5-2 och besegra bästa hemmalaget.

– Det var kul att se att killarna var desperata och att de fick utdelning, säger Detroits förre storback Nicklas Lidström i TV10-studion.

Pittsburgh plockade ut målvakten ett par gånger i slutminuterna men lyckades inte komma närmare. I stället snappade Luke Glendening upp pucken i mittzon och prickade in 5-2 i tom kasse med 52 sekunder kvar.

Blott 27 sekunder in den tredje perioden utökade Detroit till 3-1. Henrik Zetterberg släppte pucken skickligt bakåt till Tomas Tatar som drog till direkt nära mål.  Inte ens två minuter senare utökade Thomas Vanek till

4-1 när Pittsburghförsvaret droppade tillbaka och österrikaren kunde avancera och dra upp pucken i vänster kryss. Sidney Crosby reducerade till 4-2 blott sju sekunder senare men sedan var det slut med målskyttet för hemmalaget.

Precis som i går i straffvinsten mot NHL-ledande Washington storspelade Detroits målvakt Petr Mrazek och lät sin ”kobraplock” tala ett par gånger. Före gårdagens vinst hade Detroit, som är tredje sämst i hela NHL, fem raka förluster. Laget har nått slutspel 25 år i rad men haft problem den här säsongen.

Topplaget Pittsburgh är NHL:s bästa hemmalag med 24 vinster på 30 matcher. Före matchen fick fixstjärnan Sidney Crosby en tavla av klubbens ägare, den förre storspelaren Mario Lemieux, för att hylla honom för milstolpen 1 000 NHL-poäng som kom i veckan.