Foto: Bidlbyrån/faksimil Wada

Här är märket som avslöjar ryska fusket

Uppdaterad
Publicerad

Såhär ser ett av bevisen för den ryska dopningskonspirationen ut. Ett skrapmärke på insidan av ett dopningstest visar hur behållaren har manipulerats.

Bilden ovan är hämtad från Wadas rapport om den ryska dopningskonspiration som utredaren Richard McLaren menar startade efter Rysslands misslyckade i OS i Vancuover 2010.

Rapporten beskriver utstuderad manipulation av prover. Det var enligt rapporten rutin på laboratoriet i Moskva att byta ut dopningsprover. I över 1 231 prover hittade labbet förbjudna substanser, men rapporterade antingen vidare testerna som rena till Wadas system, eller lät bli att rapportera dem.

Skyddad lista

Bland annat har 96 flaskor med B-prover från ”skyddade” idrottare undersökts i Wadas utredning. Alla var manipulerade. På insidan av dem hittade utredarna skrapmärken. I två kvinnliga hockeyspelares prover hittades till exempel manligt DNA.

De skyddade idrottarna finns med på en lista, kallad ”The Duchess List”. ”Duchess” , hertiginna, kallades en cocktail av dopningspreparat som användes eftersom de stannar särskilt kort tid i kroppen.

Bevisen som utredarna har hittat stärker berättelserna från Grigorij Rodtjenkov, den förre chefen för antidopningslaboratoriet i Moskva. Han är en av utredningens viktigaste informanter.

Snabbkaffepulver i proven

Rodtjenkov har berättat att dopningstester i Sotji byttes ut genom ett hål i väggen, och han brukade tillsätta salt eller vatten för att späda ut urinprover. Även snabbkaffepulver ska ha använts.

När läkare nu har undersökt prover visar det sig att åtta prover från ”skyddade” idrottare i Sotji har en sammansättning som antyder att de har manupulerats. Sex av dem innehåller saltnivåer över vad som är fysiologiskt möjligt, två har saltnivåer under vad som är möjligt, och måste därför ha fått vatten tillsatt, skriver Wada i rapporten.

Rodtjenkov berättar också för utredarna om verktygen som användes för att kunna öppna flaskorna. Han har sett instrument, mindre än en kulspetspenna, liknande tandläkarverktyg med en metalldel som kunde böjas. En kriminalteknisk expert säger att man troligen använde metallremsor som var tunna nog för att komma in mellan korken och flaskan, men tillräckligt starka för att kunna öppna dem.

Fakta: Wada-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland. Anklagelserna kom bland annat från den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen samt den tyska tv-kanalen ARD.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar. I juni beslutade IAAF att inga ryska friidrottare får ställa upp i OS, längdhopparen Darija Klisjina fick dock ställa upp efter en dom i idrottens skiljedomstol Cas.

I januari presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Uppgifterna ledde till att Internationella olympiska kommittén funderade på att utesluta alla ryssar i Rio-OS. Det slutade med att IOK lät varje idrott ta egna beslut i frågan. IOK har precis beslutat att förlänga dopningssanktioner mot Ryssland, bland annat att inte förlägga IOK-sanktionerade tävlingar där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.