Hård: ”Mycket visste vi innan Rio”

Uppdaterad
Publicerad

Wada uppger att fler än 1 000 ryska idrottare i OS och Paralympics dopat sig. ”Naturligtvis är det sensationellt och överraskande men mycket av det här visste vi redan innan Rio”, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

En rapport som utredaren Dr Richard McLaren lagt fram avslöjar att det finns bevis för manipulation av dopningsprov från 2011 till och med efter OS i Sotji 2014.

Fler än 1 000 ryska idrottare, bland annat tolv ryska medaljörer i Sotji, har varit dopade i OS och Paralympics.

– Naturligtvis är det sensationellt och överraskande men mycket av det här visste vi redan innan Rio, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

– Egentligen är det bara en precision av vad som kom fram i den första McLaren-rapporten.

”Nödvändigt med samlade sanktioner”

Konspirationen berör enligt McLaren 30 olika idrotter.

– Man måste ta sig en funderare ytterligare en gång om det inte är nödvändigt med samlade sanktioner mot Ryssland. Sedan kommer det förhoppningsvis att leda till att enskilda idrottare kommer att straffas och att det sker i en stor omfattning, säger Hård.

Bland annat har man manipulerat dopningsprover med hjälp av salt och kaffe. I några fall fall hittades skrapmärken på burkarna som antyder att de brutits upp efter att ha förseglats.

– Det här går bara att jämföra med det som pågått i DDR och andra länder innan muren föll. Det finns inget annat som är i närheten av det här.

Fakta: Wada-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland. Anklagelserna kom bland annat från den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen samt den tyska tv-kanalen ARD.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar. I juni beslutade IAAF att inga ryska friidrottare får ställa upp i OS, längdhopparen Darija Klisjina fick dock ställa upp efter en dom i idrottens skiljedomstol Cas.

I januari presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Uppgifterna ledde till att Internationella olympiska kommittén funderade på att utesluta alla ryssar i Rio-OS. Det slutade med att IOK lät varje idrott ta egna beslut i frågan. IOK har precis beslutat att förlänga dopningssanktioner mot Ryssland, bland annat att inte förlägga IOK-sanktionerade tävlingar där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.