Ryssarna visste om hemligt Wada-tillslag – gömde prover

Uppdaterad
Publicerad

Delar av den systematiska dopningen i Ryssland hade kunnat stoppas redan i december 2014. Wada slog då till mot laboratoriet i Moskva – men visste inte att planerna på ett tillslag var kända och labbet hade därför redan rensats på alla bevis för dopning. 

Det är i december 2014 som Wada bestämmer sig för att göra ett oannonserat tillslag mot laboratoriet i Moskva. I rapporten som släpptes idag slås det fast att det laboratoriet var en central plats där urinprov från många dopade ryska idrottare byttes ut och blandades till att bli ren urin

Men tillslaget ska visa sig bli resultatlöst.  

Den 11 december får chefen på laboratoriet, doktor Grigory Rodchenkov, i hemlighet veta att ett antal personer från Wada sökt visum till Ryssland. I laboratoriet finns då minst 37 nya urinprov från ryska idrottare som ännu inte bytts ut som rent urin. De urinproven har tagits från dopningstester under de senaste tre månaderna.

Dessutom finns det minst 1 417 gamla provresultat som bevisar att ryska idrottare dopat sig. De provresultaten kommer från bland annat OS i Sotji.

Hittade ingenting

Doktorn inser vad som är på gång och redan dagen efter, den 12 december, byts urinet i de 37 färska proven ut och blandas med bland annat ren urin och salt, och stoppas sedan tillbaka. Det handlar om högt profilerade idrottare i olika idrotter, bland annat friidrott, tyngdlyftning, skridsko och judo.

De 1 417 tidigare provresultaten och andra provresultat slängs helt sonika bort. Dessutom göms ett stort antal provresultat undan, resultat som innehåller dopningstester från ett 60-tal högt profilerade ryska idrottare, dock ännu inte namngivna.  

Fem dagar senare anländer Wadas team i vad de tror är ett oannonserat tillslag på laboratoriet. Men de hittar ingenting. Förutom 37 rena urinprov och ett utrensat laboratorium. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.