Drabbades av vinterkräksjuka – mitt i sommaren

Uppdaterad
Publicerad

40-talet utövare, de flesta beachvattenpolospelare, drabbades av magsjuka efter SM-veckan. Nu visar det sig att det var vinterkräksjukan som slog till mitt i sommaren. Det bekräftar nu Sundsvalls kommun.

Årets SM-vecka i Sundsvall, som avslutades i söndags, fick ett tråkigt slut. 40 fall av magsjuka har rapporterats in från föreningar som hade deltagare som simmade eller spelade matcher i Selångersån. Och det kan vara fler som insjuknat, utan att rapportera det.

Ett par är öppet vattensimmare och ett par är kanotpolospelare, men de allra flesta av de drabbade deltog i beachvattenpoloturneringen.

Provsvar från åtta spelare  i Linköpings damlag i beachvattenpolo, ett av de lag som drabbades hårdast, har nu analyserats. Det visade sig att spelarnas magsjuka orsakats av novovirus, viruset bakom vinterkräksjukan.

”Det mesta tyder på att smittan har spridits från människa till människa via stänk, kroppskontakter eller de tre gemensamma toaletter, som fanns i tävlingsområdet, skriver Hans Boman, smittskyddsläkare inom landstinget Västernorrland”, i ett mejl till SVT.

”Det kan också vara så att en smittad person har råkat tömma sin avföring i vattnet vid spelplanen och därigenom orsakat en temporär kontamination av åvattnet”.

Och spelas det ett 30-tal matcher under ett par dygn är det många spelare som riskerar att smittas.

Norovirus är extremt smittsamt. Bara några få partiklar kan utsöndra stor smittspridning, via direkt eller indirekt kontakt.  Noggrann handtvätt med tvål och vatten är det bästa man kan göra för att förhindra smitta från person till person. Handsprit förhindrar inte att viruset sprids vidare.

Sannolikheten för att dålig vattekvalité i Selångersån som orsakat sjukdomsutbrottet är liten. Det troliga är att någon eller några av deltagarna var smittade redan innan tävlingarna och att de sedan fört smittan vidare.

En av deltagarna i öppet vattentävlingen, som avgjordes under tisdagen, var magsjuk strax före tävlingen, och det var in i det sista oklart om personen kunde delta.

”Jag kan inte bedöma simmarens roll i det hela, eftersom jag inte känner till hens exakta diagnos”, skriver Hans Boman.

Sundsvalls kommun kommer nu att kontakta alla förbund och föreningar som tävlat i Selångersån, för att i detalj försöka reda ut vad som var smittkällan och hur smittan spridits.

– Vi kommer att lägga pusslet, genom att ställa frågor kring vilka områden de rört sig i, när de insjuknade, vad de har ätit, toalettbesök, kroppskontakt och så vidare, säger Peter Ekström, biträdande miljöchef, i ett pressmeddelande.

Förhoppningsvis utmynnar den utredningen i ett antal försiktighetsåtgärder som kan vidtas inför framtida SM-veckor, för att undvika att den här tråkiga historien upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.