Anton Thelander i en stilstudie över banans ”road gap”. Foto: Daniel Rönnbäck.

18-årig joker utropstecknet

Uppdaterad
Publicerad

SVT-sända mountainbike slopestyletävlingen Martin Söderström Invitational, bjöd på trick, krascher och spänning till sista åket. 10 000 personer hade på lördagseftermiddagen sökt sig till Uppsala Slott. Missade du SVT:s playsändning, se den i efterhand.

Mountainbikeslopestyletävlingen MSI har uppmärksammats internationellt för sitt Big Air-hopp över en väg. Det blev en högklassig tävling, som bland annat bjöd på ett helt nytt nummer signerat spanjoren Aguado Alba.

Dubbelt svenskt på pallen

20-årige Anton Thelander från Uppsala vann tävlingen för andra året i rad och fick sällskap på pallen av landsmannen Nils Buller på andra plats. Trea blev Antoni Villoni från Frankrike som stod för tävlingens mest publikfriande åk med en dubbel bakåtvolt över vägen och en halsbrytande ”cliff hanger backflip”.

– Det är första gången jag tävlar sen jag bröt nyckelbenet i början av sommaren och det känns helt overkligt att vinna, sa Anton Thelander.

Försvarade titeln

Thelander kunde försvara sin titel trots hård konkurrens från internationella toppåkare som Szymon Godziek från Polen och Matt Jones från England. Vinnaråket var av yppersta klass och det mest tekniska av alla i tävlingen.

Väghoppet stack ut

Thelander inledde sitt vinnaråk med en ”oppo truck driver”, en 360 med barspin åt ”fel håll” över banans första drop. Över det 15 meter långa väghoppet gjorde han en ”flipwhip” och avslutade sen med en ”backflip oppo tailwhip”, en bakåtvoltkombination där tailwhippen gjordes åt ”fel håll”. Förmågan att kunna göra trick åt det håll som känns onaturligt för åkaren är oerhört svårt och rankas högt av domarna.

Sista åket jag var drömåket jag hade i tankarna innan. Det var sjukt kul att jag kunde sätta det i första försöket, säger Thelander.

18-årig svensk utropstecknet

Nils Buller var tävlingens överraskning. Den 18-årige talangen går till vardags på slopestylemountainbike-gymnasiet i Falun. Ställd mot den internationella konkurrensen visade han ingen respekt för de etablerade åkarna. Buller knöt ihop ett bästa åk som innehåll en ”frontflip””nerför banans första avsats, en ”flatspin 3608 över väghoppet och en avslutande ”flipwhip”.

Så sjukt. Jag trodde jag skulle komma i mitten, och kommer tvåa, säger Buller.

Resultat Martin Söderström Inventional

1) Anton Thelander (SWE), 183,33 p

2) Nils Buller (SWE), 175,56 p

3) Antoni Villoni (FRA), 174,44 p

4) Szymon Godziek (POL), 173,89 p

5) Alex Alanko (SWE), 160,00 p

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.