Efter olyckorna – nu debuterar Rasmus Mårthen i STCC

Uppdaterad
Publicerad

I samband med helgens STCC-tävling på Gelleråsen i Karlskoga gör Rasmus Mårthen debut. Han är 22 år men har redan varit framgångsrik i flera andra klasser. Mårthen har även varit med om en rad allvarliga olyckor som kunde ha stoppat hans karriär innan den ens börjat.

– När jag var 12 år var jag med i ett stadsrace, berättar Rasmus. Jag körde in i en betongsarg, slog först i huvudet i sargen, studsade ut på banan, sen kom två gokartbilar och körde över mitt huvud i 80 km i timmen.

Rasmus fick en hjärnblödning och höll på att dö. Efter lång konvalescens tog familjen kontakt med en mental tränare.

STCC 2015

– Han var extremt bra och hjälpte mig att ta bort all rädsla på tre månader. När jag väl satt i bilen igen så var det som om det aldrig hade hänt, förklarar Rasmus Mårthen.

Skippade gymnasiet

Efter det vann Rasmus flera viktiga lopp och hade en framgångsrik karriär i både JTCC, V8-serien, i Sverige, Scirocco Cup och Castrol Cup i Europa.

För ett år sen var han med om en ny allvarlig olycka, i Norge. Han fick två frakturer och diskbråck i ryggen och var tvungen att bära korsett i åtta månader. Läkare och sjukgymnaster var tveksamma om han skulle kunna komma tillbaka.

– Jag har satsat allt på det här och inte ens gått på gymnasiet, säger Rasmus. När det blir ett sånt här bakslag så blir det som om hela världen försvinner. På trettio minuter kunde allting bara vara över och man står där arbetslös.

Rattrosten finns kvar

Men kort tid efter fick han kontakt med Team Kias, teamchef, Tobias Johansson som undrade hur det var med ryggen och man bestämde att Rasmus Mårthen skulle börja köra igen.

– Allt har gått fruktansvärt bra, säger teamchefen, Tobias Johansson. Han har fått några pass i bilen och det känns riktigt bra.

Rasmus själv är ödmjuk inför debuten i Karlskoga och fullt medveten om att de andra förarna har mer körvana än vad han själv har.

– Jag har inte fått bort rattrosten ännu. De andra började ju köra i april och jag sitter med rostiga fingrar, skrattar Rasmus Mårthen som ändå hoppas på många framgångsrika år i STCC.      

Se hela inslaget om Rasmus ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

STCC 2015

Mer i ämnet