Alexandersson tog brons – fastnade i staketet

Uppdaterad
Publicerad

Det blev brons till Tove Alexandersson när medeldistansloppet avgjordes på EM i orientering i Portugal. Men svenskan, som har fyra VM-silver som främsta meriter, kunde fått mer om hon inte fastnat i ett staket.

Svenskan fastnade i ett staket och förlorade en sekundstrid om silvret med danska Maja Alm. Det blev en dansk dubbel då Signe Söes vann guldet, 16 sekunder före Alexandersson. Mellan bronset och silvret skiljde bara en sekund.

Alexandersson gjorde en del misstag på den tekniska krävande banan, men hade högt tempo hela loppet. För bara en månad sedan vann hon EM-guld i skidorientering.

Det blev tre svenskor på topp sex: Lena Eliasson slutade femma och Maria Magnusson sexa.

Fast i björnbärssnår

På herrsidan hade Gustav Bergman silverläge men fastnade i ett björnbärssnår på väg mot sista kontrollen. Sönderriven och blodig gick han i mål som fjortonde man.

I stället blev det en schweizisk dubbel genom Daniel Hubmann, Schweiz, som vann 18 sekunder före landsmannen Fabian Hertner. Bronset gick till Thierry Gueourgiou.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.