Foto: TT Nyhetsbyrån

EM-silver för svenska andralaget

Uppdaterad
Publicerad

Schweiz nya orienteringsstjärna Judith Wyder säkrade i dag sitt tredje EM-guld i Portugal när hon avgjorde damstafetten. Silvermedaljen kneps av det svenska andralaget med Alva Olsson på slutsträckan.

– Det är galet. Det var ett bra lopp och jag tog det lugnt i början för att sedan öka. Det kändes bra och jag gjorde inga misstag, säger Wyder som har tagit över tronen efter landsmaninnan Simone Niggli, som avslutade karriären i fjol.

Schweiz vann överlägset, hela 1.40 före Sverige. Alva Olsson jagades av både Natalia Vinogradova, Ryssland, och Maja Alm, Danmark, i slutet av banan men höll undan och säkrade silvret 12 sekunder före Vinogradova.

– Jag fick ett väldigt bra utgångsläge. Planen var att bara kämpa och hålla i min orientering. Jag gjorde en liten miss på den första kontrollen efter varvningen och då såg jag att de andra närmade sig. Men på väg mot den sista kontrollen kände jag att det skulle räcka till silver, säger Alva Olsson till orientering.se.

De övriga sträckorna i det svenska laget sprangs av Lilian Forsgren och Karolin Ohlsson.

Det svenska förstalaget kom sexa efter att storstjärnan Tove Alexandersson blivit magsjuk och tvingats kasta in handduken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.