Det räckte inte riktigt hela vägen. Abeba Aregawi fick se sig slagen av Storbritanniens Sifan Hassan, som vann EM-guld i damernas 1.500 meter på friidrotts-EM i Zürich. Foto: Jonas Ekströmer/TT

EM-silver till Abeba Aregawi

Uppdaterad
Publicerad

Det stod mellan Abeba Aregawi och holländskan Sifan Hassan om vem som skulle vinna EM-guldet på 1 500 meter i Zürich. Svenskan var i ledning men fick nöja sig med silver. – Jag är lite besviken, säger Aregawi till SVT Sport.

Abeba Aregawi tog täten med ett varv kvar och den regerande världsmästaren sprang för guld. Men Sifan Hassan låg tätt efter Aregawi och på upploppet var holländskan ostoppbar. Hon vann på 4.04,18, Abeba Aregawi blev tvåa med tiden 4.05,08 och tog därmed Sveriges första medalj i mästerskapet. Brittiskan Laura Weightman blev trea och bronsmedaljör.

”Kändes krampaktigt”

–Jag körde som vanligt och var före. Men på slutet var det som att benet inte höll riktigt. Det kändes krampaktigt, säger en besviken Abeba Aregawi.

När kände du att hon var starkare?

– På slutet, precis när hon passerar.

En fotskada som gjorde att hon missade SM förra veckan har stört uppladningen inför mästerskapet i Schweiz. Men det var inte foten som hindrade henne under finalen.

– Det var inte på samma ställe.

Segraren: Jag blev förvånad

21-åriga Sifan Hassan är precis som Abeba Aregawi född i Etiopien. Hon fick sitt holländska meborgarskap i november 2013 och har växt till en av den 24-åriga svenskans främsta konkurrenter. Hassan har den snabbaste europatiden på distansen i år med 3.57,00 – 57 hundradelar bättre än Aregawi.

– Jag blev förvånad över hur loppet utvecklade sig, att Abeba stängde in mig. Med 200 meter kvar förstod jag att jag skulle vinna, Abeba kunde inte svara, säger Hassan till SVT Sport.

I morgon väntar en ny duell mellan Sifan Hassan och en svensk guldkandidat. Meraf Bahta möter holländskan i lördagens final på 5 000 meter.

Abeba Aregawis medaljer

VM-guld (Moskva, 2013)

VM-guld (Sopot, 2014, inomhus)

EM-guld (Göteborg, 2013, inomhus)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.