Från vänster: Malin Hamilton, Paulinda Friberg och Douglas Lindelöw, på plats i Las Vegas. Hamilton och Friberg är svenskhopp i dressyr och Lindelöw i hoppning. SVT Sport sänder världscupfinalen. Foto: Haide Westring

”En fantastiskt galen stad”

Uppdaterad
Publicerad

Paulinda ”frisörskan” Friberg är en av tre svenskar i världscupfinalen i Las Vegas. SVT Sport når en förväntansfull Friberg efter näst sista morgonpasset inför kvalet. Hon längtar efter att få starta. – Det är varmt och skönt och hästarna är pigga och friska.

Hästen Di Lapponia T kom till USA under den gångna helgen och har stått i karantän. Alla europeiska hästar som tävlar i världscupfinalen flög i samma plan över Atlanten från Amsterdam. Hästskötarna, däribland Paulinda som själv ser efter sin häst, åkte i ett annat plan. Hästskötarna missade dock förbindelsen i Atlanta och fick tillbringa natten i staden.

– Man var ganska sliten. Under inledningen av veckan har jag passat på att göra lite utflykter. Jag har varit på en helikoptertur över Grand Canyon. Jag försöker uppleva så mycket som möjligt under några timmar när jag är borta från hästen. Det är en helt fantastiskt galen stad. Las Vegas är inte likt någon annanstans jag varit, säger Paulinda Friberg.

Världscupfinal Las Vegas

Hur har hästen klarat tidsomställningen?

– Jag tycker det har gått riktigt bra. Hästskötarna som åkte med planet sa att hon flög som en drottning. Och karantänen... Det är klart att de står inne i två dygn. Det är helt mörklagt invändigt för att skydda mot solen. Hon vill så klart bara ut, men hon är cool och anpassningsbar.

Hur har hon reagerat på omgivningarna i Las Vegas?

– Förvånansvärt bra. Det är som vilken tävling som helst. Ibland slår det mig att; just det, det är Las Vegas. Men när jag är på tävlingsplatsen så känns det som vanligt.

Hur mycket tränar ni dagarna inför finalen?

– Vi har gott om träningstider. Under onsdagen red vi inne på tävlingsbanan. Jag kommer rida tidigt på morgonen på torsdag, för att sedan ta det väldigt lugnt inför kvalstarten torsdag. Det ska bli cirka 30 grader varmt. Det blir väldigt varmt i framridningstältet.

Hur reagerar hästen på värmen?

– Det sliter på hästarna att rida i stekande sol. Hittills har jag ridit redan vid sextiden på morgonen. Det är ökenklimat, så det är svalt under morgontimmarna, cirka 16-17 grader. Själva tävlingsarenan är luftkonditionerad, så den är sval och skön även dagtid.

Paulinda Friberg har gott om support på plats när hon rider in på Mac arena för kval torsdag, och final lördag. Kvalgränsen är satt till 58 procent, vilken de flesta bör passera.

– Mina föräldrar, mina två kusiner och deras pappa, som också är min morbror finns här. Det är himla kul att få dela den här upplevelsen med någon.

Hur går tankarna inför finalen?

– Det känns bra och kul. Jag ser det som vilken tävling som helst. Jag tänker inte på att det är en världscupfinal. Samtidigt har jag sagt att det är en seger för mig att ta mig hit. Jag har ingenting att förlora.

Du skriver på din blogg om flera oväntade kostnader. Vad är det som dragit iväg?

– Det är mycket som kostar när man åker på ett evenemang som det här. Resan med häst från Sverige till Holland. Övernattning för dig och din häst på vägen. De antal hotellrum vi får gratis räcker inte. Vi får bidrag till vår flygbiljett, men det täcker inte kostnaden. Till det kommer veterinärkostnader med dropp inför flyget samt diverse tillskott som man ger hästarna när det ska resa så här långt. Vi får även betala för allt foder i USA. Det är inte gratis.

Men det ser ut som ryttarna kommer få ytterligare ekonomiskt stöd.

– Jag fick faktiskt ett sms om att vi kommer få någon ersättning. Jag har ingen aning om hur mycket och jag har inte pratat med vår förbundskapten. Men vi är tacksamma för varenda enkrona vi kan få. Det här blir en väldigt kostsam tävling.

Vad handlar det om för summor som du får ta ur egen ficka?

– Jag har bestämt mig för att räkna på det när allting är över för att få svart på vitt hur mycket det här kalaset har kostat. Det kommer att ta udden av allt om det visar sig bli mycket pengar. Det tillkommer kostnader hela tiden med tanke på dropp och grejer som hästarna ska ha på flyget hem.

– Samtidigt måste jag säga att jag är otroligt tacksam och glad över att få vara här och uppleva allt det här.

Vilka är dina topp tre i finalen?

– Jag tror Valegro och Charlotte Dujardin är självskrivna som segrare, om inte Valegro sätter någon hov fel. Edward Gaals häst är alltid på hugget. Sedan finns det många fina amerikanska och holländska hästar.

Vilken är er målsättning?

– Jag har inte pratat ihop mig med Di Lapponia T ännu. Vi får försöka rida på vårt personbästa så får vi se hur långt det räcker.

Under kvällen på torsdagen börjar jakten på finalen och titeln.

SVT sänder från världscupfinalen i Las Vegas

Fredag 17 april 16.30-17.30 SVT1: Sammandrag hoppning del 1

Lördag 18 april 16.50-17.50 i SVT1: Sammandrag hoppning del 2

Lördag 18 april 21.00-01.00 i SVT 24: Direktsändning från världscupfinalen i Las Vegas, dressyr kür.

Söndag 19 april 21.00-00.30 i SVT 24: Direktsändning från världscupfinalen i Las Vegas, hoppfinal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupfinal Las Vegas

Mer i ämnet