Peja Lindholm och Sara Hector. Foto: Bildbyrån

”Kvittar om det är öknen eller Sibirien”

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart att Peking arrangerar vinter-OS 2022.

Så här tycker förbundskaptener och stjärnor om den kommande värdstaden för de olympiska spelen i SVT Sports enkät.

Sara Hector, alpina landslaget

– Det är självklart roligare att vara i ett land där det finns mänskliga rättigheter.

– Det blir säkert bra tävlingar, men man vill inte att det ska gå ut över människorna som bor där. I Sotji var kanske inte allting helt klockrent.

– Jag hörde att det blir konstsnö, och det kan vara en fördel för oss. För vi är uppväxta med det här i Sverige.

Rikard Grip, förbundskapten längdlandslaget:

– Jag hade ju gärna sett OS i Norden. I Sverige eller Norge som hade ambition. Det hade blivit stor publikfest.

– Tror att Peking kommer att lösa vädersvårigheter. Det var varmt i Sotji och det här kan också bli en utmaning. Det har varit några världscuptävlingar i Kina och det har ju funkat.

– Sedan ur ett sportsligt perspektiv är det mycket bra med Peking som arrangör, Kina är ett stort land och om landet investerar och satsar på skidsport så kommer det bli större. Men synen på mänskliga rättigheter står jag inte bakom för fem öre.

Peja Lindholm, förbundskapten curling:

– Det är roligt, vi spelade VM där i fjol, och som arrangör fungerar Peking väldigt bra. Med logistik och allting. Sedan blev jag lite förvånad att det blev en stad i Asien igen. Men det tyder på bra kandidatur, och det borgar för väldigt bra olympiska spel.

– För oss spelar inte stadens väderförhållanden så stor roll. Vi behöver bara lite väggar och is, det kvittar om vi kör i öknen eller Sibirien.

Sandra Näslund, skicrosslandslaget

– Vi har mycket konstsnö i Sverige så det ska inte vara några problem med det. Det kommer gå bra tror jag.

– Det ska bli intressant med skicross, det är inga kineser som är med och kör i världscupen nu. Det kan hända att det kommer några som vill satsa på skicross. Vet att det var så vid OS i Sotji, då kom det många ryssar och körde bra, det kanske blir något liknande med Kina.

Leif Boork, förbundskapten Damkronorna

– Jag har inga bekymmer med att resa dit och ha vinter-OS. Jag tycker inte att vi idrottsmän på något sätt kan lägga oss i. Vi ska reflektera över politiska situationer, men vi ska fokusera på vår elitidrott. Oavsett var det går i världen. Det finns synpunkter på olika politiska saker, och det förändras. 

– OS är en av de sakerna som verkligen kan förena människor på ett fredligt och bra sätt. Oavsett om det går i Kina eller Sotji eller var det nu går någonstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.