Jonas Eriksson, svensk domare i fotbolls-VM. Foto: TT Nyhetsbyrån

Eriksson: Ville inte se VM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Idag 13.00 sänds ”Sommar i P1” med domaren Jonas Eriksson. Han berättar bland annat om drömmen att döma VM-finalen, som inte blev verklighet. När han inte fick döma matchen lämnade han Brasilien, trots biljett till finalen. – Jag föddes till en dålig förlorare och jag är det fortfarande vid 40 års ålder, säger han i programmet.

Jonas Eriksson fick mycket beröm för sin insats i VM, och fick bland annat döma åttondelsfinalen mellan Argentina och Schweiz. Men finalen gick till italienaren Nicola Rizzoli.

– Efter beskedet lämnade vi lokalen. Åkte snabbt upp mot våra rum. Tomhet. Tystnad. Min kollega Daniel skrek högt och argt i rummet bredvid. Själv satte jag mig ner och tog några djupa andetag. Ringde upp min fru och mina barn och berättade att jag hade dömt färdigt. Det var svårt att hålla tillbaka tårarna, säger Eriksson.

När han inte fick döma finalen ville han inte heller se matchen, trots att han fick gå på den.

– När vi inte fick döma finalen ville vi inte heller vara kvar i Brasilien för att se matchen på plats. Jag landade på Arlanda några timmar före avsparken av VM-finalen, och när Nicola blåste igång VM-finalen kl 21.00 befann jag mig inte i världens centrum med flera miljarder tittare som följde mig.

– VM-finalen var som en tjej som vi varit kära i under fyra års tid. Om hon nu ska gå och gifta sig med någon annan så vill inte jag vara med på bröllopet.

Han kommer även prata om hur han blev ekonomiskt oberoende som 33-åring och då bestämde sig för en domarkarriär.

Det går även att lyssna på progammet i efterhand på www.sverigesradio.se/sommar och i appen Sveriges Radio Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.