Foto: SVT Sport

”Det är en kampsport där lindriga skador inträffar”

Uppdaterad
Publicerad

”För Alexander Gustafssons skull hoppas jag att hans rådgivare nu ger rådet att avsluta karriären”, så skriver hjärnforskaren och professorn vid Karolinska Institutet Martin Ingvar i en debattartikel på SVT Opinion idag. UFC:s vice vd, David Allen, håller dock inte med.

Redan i första ronden var domaren tvungen att bryta helgens MMA-match mellan svenske Alexander 'The Mauler' Gustafsson och amerikanen Anthony 'Rumble' Johnsson. Anledningen var att Gustafsson efter flera slag mot huvudet inte längre kunde försvara sig.

Den svenske forskaren och professorn Martin Ingvar anser att de två allra sista slagen som Alexander Gustafsson träffades av var rent av livsfarliga och att följderna av den sortens våld mot huvudet ger förlust av hjärnans nervceller och på sikt en väsentligt ökad risk för demens.

David Allen, vice vd och europachef på organisationen som anordnade helgens gala gav sin syn på riskerna med sporten i samband med att SVT Sport träffade honom dagen före Gustafssons förlustmatch.

– Det är en kampsport där lindriga skador inträfffar. Än så länga har vi inte haft några allvarliga skador i samband med en stor tävling, säger David Allen och fortsätter:

– De som är med på galan är toppprocenten av MMA-utövare. De är extremt vältränade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.