Foto: Bildbyrån

Hård: ”Jag är inte särskilt chockerad”

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottsförbundet meddelande i dag att den svenska långdistanslöparen Adil Bouafif stängs av tills vidare misstänkt för dopning. – Det är naivt att tro att det aldrig skulle dyka upp dopningsfall i svensk friidrott, säger SVT Sports friidrottskommentator Jacob Hård.

Hur ser du på det här fallet?

– Jag är inte särskilt chockerad därför att jag tycker att det är naivt att tro att det aldrig skulle dyka upp dopningsfall i svensk friidrott, säger SVT Sports friidrottskommentator Jacob Hård.

– Vissa säger att det här visar att Sverige har ett stort dopningsproblem, jag tror inte att det är så. Ett enskilt fall är det här och jag tror fortfarande att Sverige är ett land där dopning på elitnivå är mycket ovanligt och inte heller accepterat internt.

Hur tror du att det påverkar svensk friidrott?

– Jag tror inte att det kommer att påverka jättemycket. Nu vet vi ju ännu inte vad det här är för typ av fall om det är frågan om ett medvetet fusk eller om det är något annat.

”Något man behöver ändra på”

– Det kommer kanske att sätta fart på debatten igen vilket alltid är nyttigt, men jag tror inte att det kommer att skaka svensk friidrott.

Tycker du att man bör stärka kampen mot dopning?

– Jag tror att det viktiga är att man inte slår sig till ro och somnar in och tror att man har vunnit slaget bara för att det har sett ganska bra ut de sista åren.

– Kampen måste föras hela tiden och vi förstår ju nu att risken att testas utanför tävling om man inte tillhör den översta toppen den är ganska liten och det kanske är något man skulle behöva ändra på, avslutar Hård.

Adil Bouafif är avstängd i väntan på analys av B-prov. 35-årigen nekar till anklagelserna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.