Sofie Flinck enda svenska deltagare i säsongsöppningen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Experten: Ser fram emot Dibaba

Uppdaterad
Publicerad

Med tiden 8.16.60 fick XL-galan i februari sitt nionde världsrekord. När Diamond League har säsongspremiär i Doha på fredag springer Genzebe Dibaba mot klockan på 3.000 meter. – Jag tror hon kan attackera en tid under 8.15, säger SVT-experten Anders Gärderud.

På fredag drar en ny högintressant Diamond League-säsong igång. Jonas Karlsson och Anders Gärderud finns på plats i Qatar och kommenterar tävlingarna, som sänds i SVT2 och Play.

– Jag ser i första hand fram emot damernas 3.000 meter. De takter etiopiskan Dibaba visade upp i vintras tyder på att hon kan nå en sådan tid. Hon sprang på 3.55 på 1.500 meter inomhus och 8.16.60 i Stockholm i vintras.

Diamond League

Den här säsongen sänder SVT Sport hälften av de totalt fjorton Diamond League-tävlingarna.

– Det är spännande med en ny säsong. Ska bli intressant att se vilka som kliver fram och om friidrotten får några nya profiler, och om de gamla profilerna håller klassen, säger Gärderud.

Ser du några nya profiler som är på gång?

– De kommer när man minst anar det. Det är därför idrott är så intressant. Rätt vad det är slår någon bara till, och det är kul.

Hur står de gamla stjärnorna sig?

– Jag tror de kommer stå sig ganska väl. LaShawn Merritt springer 400 meter till exempel. Han är fortfarande stor favorit. Kenyanen Asbel Kiprop på 1.500 meter tror jag också blir svår att tas med, men man vet aldrig. Det kan dyka upp nya profiler på kort tid.

Sofi Flinck enda svenskan i Doha

Enda svenska deltagaren i säsongspremiären i Doha är spjukastaren Sofi Flinck.

– Jag tycker inte att man ska ha några förväntningar på Sofi. Hon är 18 år, fyller 19 senare i år. Det är bra för henne att vara med på Diamond League-tävlingarna. Hon lär sig något varje gång. Hon skaffar sig rutin som att tävla inför en stor publik och att ”fejsa” kasterskor som hon tidigare sett upp till, säger Gärderud.

– Jag tror det är mycket nya intryck man kan bli påverkad av under en period tills man själv inser att man behöver kolla med avund på dem och kan gå in och fokusera på sin grej. Sofi Flinck är framgångsrik som tjej- och junior, men här är det helt andra namn som hon måste lära sig att hantera.

Hur ser svensk friidrott i stort ut inför årets säsong?

– Det ser ut att bli ett spännande år med många ungdomar som står och knackar på dörren och vill göra internationell debut. Det har börjat bra med Daniel Ståhl borta i USA som kastade nästan 67 meter i diskus till exempel. På kastsidan har vi intressanta namn förutom Sofi Flinck. Kim Amb till exempel. Jag förväntar mig en hel del där.

Vad säger du om Daniel Ståhls resultat, nästan 67 meter, och världsårsbästa?

– Han är en stor talang. Han visade redan för två år sedan att han var på gång, men fick ett mellanår förra året. Det var därför lite överraskande, men inte desto mindre glädjande, att han redan i säsongsupptakten kastade nästan 67 meter.

Vilka unga spännade talanger tänker du på?

– Jag tänker på Irene Ekelund till exempel. Angelica Bengtsson – ska hon ta ett kliv framåt? Vi kan inte ha alltför stora förväntningar på ungdomarna. Det är Aregawi, Michel Torneus och höjdhoppartjejerna vi ska fokusera på. De lite yngre, mer oprövade, ska vi se till få möjligheten att skaffa sig internationell rutin. Deras tid kommer.

Vad kan vi ställa för förväntningar på Aregawi, Torneus och höjdhopparna?

– De ska vara med och hoppa och springa om medaljer.

Diamond League-premiären sänds på fredag i SVT2/Play 18.00-20.00.

Kommentator: Jonas Karlsson

Expert: Anders Gärderud

DIAMOND LEAGUE 2014

9 maj Doha, Quatar – SVT sänder

18 maj Shanghai, Kina – TV4 sänder

31 maj Eugene, USA – TV4 sänder

5 juni Rom, Italien – SVT sänder

11 juni Oslo, Norge – SVT sänder

14 juni New York, USA – TV4 sänder

3 juli Lausanne, Schweiz – TV4 sänder

5 juli Paris, Frankrike – TV4 sänder

11 juli London, Storbritannien - TV4 sänder

18 juli, Monaco – TV4 sänder

11-12 juli Glasgow, Skottland – SVT sänder

21 augusti Stockholm, Sverige – SVT sänder

24 aug Birmingham, England – SVT sänder

28 aug Zürich, Schweiz – SVT sänder

Hålltider grenar Doha

17:40          Höjdhopp (h)

18:04 400 m häck (d)

18:10          Javelin Throw (d)

18:14 1500 m (h)

18:26 400 m (h)

18:30          Tresteg (d)

18:35 800 m (d)

18:46 110 m häck (h)

18:56 800 m (h)

19:09 100 m (d)

19:18 3000 m hinder (h)

19:36 200 m (d)

19:45 3000 m (d)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Diamond League

Mer i ämnet