Spektakulär start av Nordic Islands Adventure

Uppdaterad
Publicerad

En 630 kilometer lång prövning över hav och land – från Sverige till Finland. I dag gick startskottet för Nordic Islands Adventure, en del av världscupen i adventure racing. På torsdag i Åbo, Finland, väntas målgång för segrande lag.

Det var en spektakulär start av tävlingen. En 33 meter repfirning från tak till mark från ett hotell vid Brunkebergs torg, för de 92 idrottarna, 23 lag, 15 nationaliteter.

Efter det tog sju kilometer cityorientering vid, med kartor från 1600-talets Stockholm.

Tävlingen har en historisk tanke. En hyllning till Drottning Kristina, som etablerade postrutten mellan Stockholm-Åbo för 380 år sedan.

Från Stockholm, via Ålands skärgård, till målet i Åbo kommer deltagarna bland annat att springa, simma, cykla, paddla.

Tre till fyra timmar beräknas segrande lag sova under de drygt tre dygnen.

I varje lag finns fyra deltagare, minst en tjej. Av de 23 lagen är ett lag ett rent tjejlag. Laget måste vara intakt vid målgången i Åbo. Repet dras efter sex dagar och tre timmar.

Efter drygt sex timmar av tävlingen är fyra lag tätt ihop i toppen. Tre svenska, ett estniskt. Inget lag har brutit tävlingen, inga skador rapporteras.

Under natten väntas cykling, från Älta utanför Stockholm, till Singö, norr om Grisslehamn. Därifrån havspaddling till Åland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.