Foto: SVT Sport

Nya fäktstjärnan mot toppen med kickboxning

Uppdaterad
Publicerad

Han blev nyligen trea i världscuptävlingen i tyska Heidenheim. Efter tio tunga år kan återigen svensk värjfäktning, på herrsidan, börja hoppas igen.

Tacka Robin Kase, 22, för det.

SVT-sport träffar honom bl a  i Djurgårdens fäktlokal i Hjorthagens tunnelbana i Stockholm. Fäktning – en idrott som rymmer stora svenska framgångar genom åren.

Men det var tio år sen, som en svensk manlig fäktare nådde en pallplats i världscupen (Robert Dingl i Lissabon 2005). Dessförrinnan var det Peter Vanky, med bl a två vm-silver,  som dominerade svensk fäktning under många år.

Nu slog Robin Kase till med den sensationella tredjeplatsen. Hela världseliten fanns med och han slog bland andra, världsettan Gauthier Grumier, från Frankrike.

– Jag har länge vetat att jag är stark tekniskt och taktiskt. Den här gången fungerade det också mentalt, säger Robin Kase.

Kampsport betyder mycket

Sen ett par år tränar han kampsport, på Stockholm Kickboxning,  som ett viktigt komplement till all fäktträning. Och han berättar att de båda idrotterna liknar varandra.

– Det handlar om avståndsbedömning och tajming. Sen gäller det att hålla huvudet kallt. Det är väldigt bra för mig att träna kickboxning för det är absolut tuffare rent fysiskt också. Och jag har blivit starkare mentalt sen jag började.

Och hans fäkttränare, Ivan Makkai, är mycket positiv till att hans adept börjat med kampsport.

– Jag är övertygad om att det är bra för honom att träna andra idrotter. Han bygger upp kroppen på ett sätt som inte all fäktträning kan ge. Den blir ofta lite stereotyp.

Pluggar på KTH

Parallellt med elitsatsningen på fäktning så läser Robin Kase till civilingenjör på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). En femårig utbildning som kräver mycket.

Hur hinner du med?

– Haha! Ja...mitt liv handlar om träning, tävling och studier. Det är allt. Fast jag har lärt mig att prioritera så att allt ska fungera och inget ska bli lidande.

Nästa världscuptävling för Robin Kase är i Vancouver nu till helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.