SVT:s expertkommentator i fälttävlan Lars Christensson: ”Sverige kan överraska”. Foto: SVT/Bildbyrån

Lars Christensson om Sveriges chanser i fälttävlans-VM: ”Kan överraska”

Uppdaterad
Publicerad

I september går VM i fälttävlan av stapeln i Italien, som sänds i SVT.

Hur ser då de blågula medaljchanserna ut?

– Sverige är ett litet fälttävlansland, men har ofta visat att man kan överraska och slå till när man minst anar det, säger SVT:s expert Lars Christensson.

Fälttävlans-VM äger rum i Pratoni del Vivaro, strax utanför Rom. Lars Christensson väntar sig ett världsmästerskap av rang.

– Det är fantastisk plats för fälttävlan; naturskön, grandios och samtidigt sparsmakad. Den är mycket kuperad och på så sätt utmanande men har också ett fantastiskt underlag vilket är viktigt för en bra tävling. Platsen har alla möjligheter att utmana och de som vinner medaljer kommer att vara mycket välförtjänta av dem, säger han.

Sveriges trupp till fälttävlans-VM: ”Trevlig”

De fem ekipagen som utgörs Sveriges trupp är Frida Andersén med Box Leo, Aminda Ingulfson med Joystick, Malin Josefsson med Golden Midnight, Sofia Sjöborg med Bryjamolga vh Marienshof Z och Niklas Lindbäck med Focus Filiocus.

– Det är en trevlig sammansättning med nya namn och en rutinerad ryttare som reserv, vilket känns mycket bra. Trots att de inte hade ett jättebra genrep så ser jag en klar realistisk chans till OS-kval, vilket de gör om de slutar sjua, eller åtta om hemmanationen Frankrike är före. En bra dag kan Sverige mycket väl komma topp fem.

Individuellt sticker två namn ut.

– Frida Andersén är alltid stark när det gäller, det har hon visat tidigare. Hon har en terrängstark och hoppstark häst (Box Leo), samma med Sofia Sjöborg (Bryjamolga vh Marienshof Z).

Storbritannien favoriter i fälttävlans-VM

Storbritannien, OS-guldmedaljörer i Tokyo och på senaste VM 2018, är fälttävlans stormakt och det kommer förmodligen synas i medaljligan både individuellt och i lag.

– Engelskt på topp är mitt tips; Laura Collet, Oliver Townend och Tom McEwen kan alla ta guld. Andrew Hoy från Australien, Tysklands Julia Krajewski, individuell olympisk mästare i Tokyo, och hennes landslagskollega Michael Jung är de största konkurrenterna, säger Christensson och fortsätter:

– Vad gäller lag ser Storbritannien otroligt starka ut, de är favoriter med hela sitt OS-guldlag på plats. Terrängen kommer att vara avgörande och där är Nya Zeeland mycket starka. Frankrike kan man aldrig räkna bort när det är mästerskap, de är alltid där när det gäller. Tyskland har ju två väldigt starka kort i Michael Jung och Julia Krajewski och de lär blanda sig i guldstriden. Det är upplagt för ett världsmästerskap av högsta klass.

Mästerskapet sänds i SVT mellan den 17 och 18 september.

Fälttävlans-VM 2022: Svenska deltagare, tv-tider och tidsprogram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.