Foto: Scanpix/SVT

”Får se när jag får tillbaka motivationen”

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Nyman kom till London med medaljdrömmar – men lämnade OS efter fem minuter. Nu har judostjärnan tagit timeout på obestämd tid.

– Jag blev bara tom. En enorm besvikelse. Jag hade förväntat mig så mycket mer av OS, berättar Marcus Nyman för SVT Sport.

Han skulle i helgen vara affischnamn i Swedish Open – men har nu tagit timeout på obestämd tid.

OS i London 2012

– Jag har släppt judo lite. Vi får se när jag får tillbaka motivationen igen, säger han.

Förbundskaptenen Robert Eriksson beklagar avhoppet.

– Jag hade ju hoppats att han skulle finnas med inför hemmapubliken och även på U23-VM, säger Eriksson till SVT Sport.

Hade stora förhoppningar på OS

Förbundskaptenen tillhör dessutom arrangörsklubben Borås och har flera skäl att deppa över Nymans beslut.

Den 22-årige Europamästaren från Stockholmspolisen hade stora förhoppningar på sommarens olympiska debut men föll snöpligt redan i premiärmatchen mot uzbeken Dilsjod Tjorjev.

Heltidssatsningen under 2012 med två-tre pass om dagen och tjänstledigt från jobbet som hissmontör slutade i en snabb sorti. Och en tomhet som nu fått följdeffekter.

– Jag har inte motivation att satsa just nu, säger Nyman när vi träffar honom i ett hissrum på Riddargatan i centrala Stockholm. Jag har flera andra saker jag vill hinna med. Det tar för mycket kraft.

Har tappat fyra kilo muskler

Han har gjort ett kort inhopp med sin Bundesligaklubb, två matcher och två segrar, mest för pengarna och det enklare motståndet, men träningen är närmast obefintlig. Två-tre pass i veckan, rena motionärsnivån för en kille som nu tappat fyra kilo muskler sen OS.

Han är en talang utöver det vanliga och unik genom att ha varit regerande europamästare på både junior- och seniorsidan samtidigt. En bedrift han har följt upp med ännu en EM-medalj. Nu vet 90-kilosbjässen inte när han kommer tillbaka – inte ens säkert att han gör det.

– Plötsligt var det bara slut (i OS). Det tog lång tid att komma över, säger han.

”Rio skulle vara jättekul”

Han ser en liten ljusglimt:

– Rio skulle vara jättekul att vara med i. Men det är två år till kvalificeringen dit börjar. Jag måste få ägna mig åt annat.

Det innebär bland annat hobbymekandet med lillebror Jimmy. De har skruvat på ett antal bilar i föräldrarnas garage i Tullinge söder om Stockholm och renoverar nu en Mitsubishi Evo, en racingmodell med skålade säten och för tillfället märkt av hård träning på asfaltsunderlag.

Han har avsagt sig allt sitt SOK-stöd, en förutsättning för att kunna styra över sin tillvaro. Och tycker att han har fått full förståelse från både svenska olympiska kommittén och judoförbundet för sitt beslut att tillfälligt lämna elitidrotten.

– Förhoppningsvis tar han sig samman och kommer tillbaka, säger Robert Eriksson, väl medveten om den supertalang som finns i Nymans kropp.

Andra svenskhopp i helgen

Helgens stortävling i Borås får i stället rikta uppmärksamheten mot de två svenskar som var närmast att nå sommar-OS. Martin Pacek i -100 kg och Anna Bernholm, -63 kg, som tidigare i oktober i Abu Dhabi blev historisk genom att som första svenska nå pallen i en GP-tävling.

Nyman säger att han ska följa tävlingen via datorn, men håller i övrigt en låg profil med judon. OS-satsningen blev en lika stor upplevelse som en tung börda. Från stora drömmar till ett svårsmält nederlag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i London 2012

Mer i ämnet