Fd klubbdirektören stämmer Solna Vikings

Uppdaterad
Publicerad

Det har sedan en tid tillbaka stormat kring Solna Vikings. Den 1:a februari fick klubbdirektören Jan Marklund lämna sitt uppdrag och nu har trotjänaren, som varit verksam i klubben sedan 1984, lämnat in en stämningsansökan till Solna tingsrätt. Marklund kräver drygt en halv miljon kronor av klubben.

Efter att han fått besked om att han inte längre fick fortsätta som klubbdirektör erbjöds Jan Marklund ett nytt jobb inom organisationen som han, enligt Solna Vikings ordförande John Carlander, tackade nej till. Marklund menar i sin tur att han varken svarade ja eller nej och stämmer nu klubben. Ord står mot ord.

– Vi anser inte att vi gjort någonting fel, vi erbjöd honom ett nytt uppdrag som han tackade nej till, det går inte att tolka det på något annat sätt, säger John Carlander till SVT Sport.

Ekonomiska problem

Solna Vikings har under en längre tid haft en ansträngd ekonomi och när John Carlander valdes till ordförande var ett av huvudmålen att se över ekonomin. Konflikten har sin grund i att den dåvarande klubbdirektören, enligt Carlander, gick emot styrelsens beslut i ekonomiska frågor och fattade beslut på egen hand, utan förankring på styrelsenivå.

– Det är inte en enskild händelse utan det är en sekvens frågor som har lett till det här, han har inte följt de intruktioner som han fått av styrelsen, säger Carlander.

”Chockad, ledsen och besviken”

Efter att han tidigare vägrat uttala sig i frågan träder nu Jan Marklund fram. Han kräver sin före detta arbetsgivare på 550 000 kronor, varav runt 300 000 är pengar som han lånat klubben ur egen ficka. Marklund anser att hans avsked skett på felaktiga grunder, han menar att han aldrig gav något svar på erbjudandet om en ny tjänst i klubben.

– Jag har inte sagt ja, nej eller kanske, till något annat erbjudande, säger Jan Marklund till SVT Sport.

I samband med att Jan Marklund fick lämna Solna Vikings så lämnade även de delar av styrelsen som tog Marklunds parti i protest. Och de senaste veckorna har varit turbulenta för klubben.

– Förändringar är ibland lite smärtsamma, Jan Marklund har gjort väldigt mycket bra för Solna Vikings under åren och det är synd att han inte ville acceptera en annan roll i klubben, säger Carlander.

Även Marklund känner besvikelse över vad som har hänt.

– Solna Vikings har varit min familj och mitt liv, och det är klart att jag är chockad, ledsen och besviken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.