Fem svenska guld i Special Olympics

Publicerad

Sju nya medaljer – fem guld och två brons. Det blev Sveriges facit i Special Olympics World Summer Games natten till fredagen.

Tävlingarna, som avgörs i Los Angeles, är en stor svensk succé och idrottarna har plockat medaljer i en jämn och strid ström.

”Det har varit otroligt roligt att se våra tjejer och killar ge sitt allra yttersta här i värmen. Stämningen har varit på topp med enormt mycket intryck och alla i Sverigelaget har presterat utomordentligt bra”, säger Jonatan Sandberg, truppledare för den svenska delegationen i ett pressmeddelande.

I dressyr tog Cathrine Score, Örebro, guld och Hanna Lagerquist från Enköping brons. Ann-Charlotte Persson från Landskrona och Louise Andersson Kierulf, Rönninge, tog varsin guldmedalj i bowling. Simmaren Jesper Andersson, Deje, klev också högst upp på prispallen. På friidrottsarenan tog höjdhopparen Oscar Karell från Norrtälje guld medan Simon Martinsson, Gnesta, knep den sista pallplatsen i 800-metersloppet.

Två tävlingsdagar kvar

Två tävlingsdagar återstår av spelen, där idrottare med intellektuella funktionshinder kämpar om medaljer – men tävlandet är inte allt.

”Det viktigaste med de här spelen är inte att vinna utan att utmana sig själv och ge sitt bästa”, säger Sandberg.

Fler än 6 500 idrottare och 2 000 ledare från 165 länder deltar i Special Olympics World Summer Games.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.