Foto: twitter/TT

Fifa-höjdare indragen i muthärvan

Uppdaterad
Publicerad

Fifas generalsekreterare Jerome Valcke misstänks ha gjort banköverföringar på tio miljoner dollar till konton som knutits till muthärvan, skriver The New York Times. I ett uttalande förnekar Fifa att Valcke varit inblandad. Nu har AP-journalisten Martyn Ziegler twittrat ut ett avtal som kan visa motsatsen.

Enligt The New York Times uppgifter förde Valcke över pengarna 2008 till konton kontrollerade av Jack Warner, före detta vice ordförande i Fifa och en av flera personer som misstänks ha tagit emot mutor för att hjälpa Sydafrika att få fotbolls-VM 2010.

Vid det laget hade Sydafrika redan tilldelats VM, men enligt utredarna inte betalat ut de utlovande pengarna. Därför användes Fifa-pengar som egentligen skulle ha gått till Sydafrika för att finansiera mästerskapet till att betala Warner och de andra, enligt utredningen.

FIFA

Sydafrikas fotbollsordförande Danny Jordaan förnekar att pengarna de betalat ut skulle ha handlat om mutor. Han säger att pengarna var Sydafrikas bidrag till utvecklingsfonden i Concacaf (fotbollsförbundet i Nord- och Centralamerika samt Karibien) där Warner var ordförande.

Fifa: Valcke inte involverad

I ett uttalande säger Fifa att generalsekreterare Jerome Valcke inte varit inblandad. Fifa berättar vidare att man agerade mellanhand då den blivande VM-värden 2010, Sydafrika, ville stötta ett utvecklingsprojekt i Karibien för afrikaner i förskingringen.

– Utbetalningarna av 10 miljoner dollar godkändes av dåvarande ordföranden i Fifas ekonomiska kommitté och har genomförts i enlighet med organisationens regler, säger Fifa enligt Reuters.

– Varken generalsekreterare Jerome Valcke eller någon annan medlem av Fifas ledning var involverad i initiering, godkännande eller genomförande av ovannämnda projekt.

Avtal kan visa motsatsen

Under tisdagen publicerade AP-journalisten Martyn Ziegler ett avtal på sitt twitterkonto som kan visa motsatsen.

Avtalet är skickat från det sydafrikanska fotbollsförbundet till Jerome Valcke.

Utbetalningen av de 10 miljonerna till Concacaf (fotbollsförbundet i Nord- och centralamerika samt Karibien) där Warner då var ordförande, är en central del i den amerikanska utredningen av den misstänkta Fifa-korruptionshärvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet