Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige jagar medalj och OS-plats

Uppdaterad
Publicerad

Efter en fjärdeplats i den inledande lagtävlingen i dressyr på EM i fälttävlan i Skottland väntar nu terrängritten, som du kan följa med start 11:55 i SVT1. ”Ett bra utgångläge”, säger SVT Sports expert Gunilla Fredriksson.

Att skapa förutsättningar för en EM-medalj och att kvalificera sig för OS i Rio. Det är det som står på spel för Sverige när det är dags för terrängritten. Sverige ligger på fjärdeplats i lagtävlingen efter dressyren och med en tiondeplats individuellt är Niklas Lindbäck bäst bland de svenska ekipagen.

– Det finns chans på medalj och det är målet. Men de får nog rikta in sig på bronset, Tyskland och Storbrittanien är solklara favoriter men Sverige har chans på bronset tillsammans med Frankrike, säger SVT Sports expert Gunilla Fredriksson.

– Men det är inte slut innan hoppningen, ingenting är avgjort än.

”Blir otroligt tufft”

EM är även sista chansen Sverige att kvalificera sig för OS i Rio. Det gäller att hålla sig framme bakom de lag som redan är klara för OS, de två bästa lagen som inte är klara för OS än kvalar in. Där blir dagens terrängritt viktig.

– De har ett bra utgångsläge efter ett bra dressyrpass men det kommer bli otroligt tufft och det kommer ske stora omkastningar i fältet efter dagens tävling, säger Fredriksson.

Och det är en riktigt tuff bana som väntar ryttarna i Blair Castle, Skottland, omkring sex kilometer lång med en svår terräng.

– En konditionskrävande bana med mycket upp och ner, det kräver balans och att man håller koll på hästens energi.

Sändningen startar 11:55 och kan ses i SVT1 eller i Play. Hela startlistan hittar du här.

Premlinära starttider för svenskarna

9. Johan Lundin, 12.36

25. Anna Nilsson, 13.44

31. Lousie Svensson Jähde, 14.12 (ingår ej i lagtävlingen)

48. Sara Algotsson Ostholt, 15.20

64. Niklas Lindbäck, 16.32

Kval till OS i Fälttävlan

Kvalade till OS i Rio 2016 är: värdnationen, dvs Brasilien och de sex bäst placerade nationerna på VM i Normandie 2014; Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Australien, Irland och Kanada. Frankrike förlorade sin OS-plats sedan en av ryttarna diskvalificerats för otillåten medicinering.

Nästa kvaltillfälle för europeiska lag är vid EM på Blair Castle, Storbritannien 9-13 september 2015. Där kan två lag, förutom de redan kvalade, kvala till OS.

Antal platser totalt på OS 2016: 65 ekipage

                                                                                  Källa: ridsport.se  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.