Fotbollslagens ”firmor” skaffar sig allt större inflytande över klubbarna. Foto: SVT

”Firman har lyckats ta sig in i klubben”

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Uppdrag granskning visades hur Firman Boys, AIK:s ökända huliganfalang, skaffat sig inflytande i klubben, och dessutom hur gruppen stämt träff med en spelare för att pressa denna att skriva på ett nytt kontrakt.

– Firman Boys skiljer sig från andra firmor i Sverige, säger Aage Radmann, lektor i Idrottsvetenskap.

Fotbollens så kallade ”firmor” har under de senaste tjugo åren gjort sig välkända för organiserade slagsmål och attacker mot andra lags supportrar i samband med fotbollsmatcher.

Men de har också skaffat sig allt större inflytande i klubbarnas verksamhet. AIK:s firma, Firman boys, är i särklass störst i landet och har under många år jobbat målmedvetet för att infiltrera klubbens styrelser.

I kvällens Uppdrag granskning visades detta. Karin Mattisson, reporter på Uppdrag granskning, om vad som är mest uppseendeväckande i materialet som visades i kväll:

– Det är flera saker. Men framför allt att Firman haft en medveten strategi att ta sig in i klubben och att de faktiskt lyckats. Sen också den makt Firman skaffat sig genom hot och trakasserier mot den egna klubben, säger hon.

Pressar spelare att skriva nytt kontrakt

Ur Uppdrag granskning: En sensommarkväll ställer fyra medlemmar i Firman Boys träff med fotbollsspelaren. Han kommer att få ett val. Antingen skriver han på ett nytt kontrakt med AIK och hyllas som hjälte, eller så lämnar han klubben och blir en förädare för alltid.

Hela mötet rapporteras till Firman boys hemliga forum. Skribenter avslutar med att skriva att nästa möte kan bli värre:

”...berätta för honom att det blir ännu svårare att bli såld om han fått sina knäskålar krossade.”

Firman boys-representant i styrelsen

Uppdrag granskning kan även avslöja att en representant för Firman boys, AIK:s våldsamma supportergruppering, valdes in som styrelseledamot i fotbollsklubben. Samma person har tidigare uppmanat firman att ”slå matchvärdarna sönder och samman”.

När styrelseledamoten lämnade sitt uppdrag hade han försett Firman boys med känslig information under ett års tid. Och när han lämnade styrelsen tog nya ledamöter över, som firman betraktar som sina allierade.

Men ordföranden för AIK fotboll, Johan Segui, hävdar att det idag inte sitter några firman-knytna personer på styrelseuppdrag.

– Vad jag vet så är det ingen i nuvarande styrelser som är före detta Firman boys, för du kan ju inte vara medlem i Firman boys och sitta i en styrelse. Det funkar ju inte, säger Johan Segui.

”Mycket mer välorganisrerad”

Aage Radmann, lektor i idrottsvetenskap talade i morse i Gomorron Sverige:

– Firman Boys skiljer sig från andra firmor i Sverige genom att vara mycket mer välorganiserad. Firman Boys har idag en särställning, och har lätt att rekrytera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.