Fischer övertygade som mittback

Uppdaterad
Publicerad

Nilla Fischer övertygade stort som mittback mot USA med tufft fysiskt spel. Efteråt hyllades hon rejält av förbundskaptenen Pia Sundhage.

– Hon kan bli världsbäst (som mittback), säger förbundskaptenen till SVT Sport.

Rollen var ny, frågetecknet hur det skulle gå stort.

I mötet mot USA kom ett första tydligt svar från Nilla Fischer.

Damlandslaget Fotboll

-Hon får MVG i dag, nu hoppas jag bara att hon får spela mittback i klubblaget också, säger Pia Sundhage till TT.

När hon tog över som förbundskapten var det med klara direktiv. Ett av dem gick ut till Nilla Fischer. ”Vill du spela i EM – då spelar du mittback och inget annat”. För mittfältsveteranen har det inneburit en ny väg. Nu börjar hon hitta rätt på den.

-I dag gör jag en bra match liksom hela laget, sedan är man kanske insnöad på att det blev 1-1 till slut, säger Fischer till TT.

Trots resultatet, Fischer var en av Sveriges klart bästa spelare. Hon tog ned Abby Wambach, USA:s stjärna och utsedd till världens bästa spelare, helt och hållet. Det började med en rejäl tackling, fortsatte i samma fysiska stil. Kanske inte alltid snyggt men resultatet blev bästa möjliga. När Wambach byttes ut i andra var det utan att ha skapat några större farligheter. När Fischer klev var det med ett stort steg närmare en plats som mittback i EM.

Passar bra

-Sådant här fysiskt spel passar mig och min spelstil väldigt bra.

Hur mycket handlar det om matchbild kontra att du får mer erfarenhet som mittback?

-Det är klart att man växer in i det och man får bättre känsla för till exempel

Hur svårt har det varit med de krassa förutsättningarna?

-Det är inga problem. Jag gillar rak kommunikation. Hellre det än att jag skulle plötsligt bara får veta att ”du kommer inte med”.

Samma roll

Med fyra månader kvar till EM vill nu Sundhage se att Fischer får samma roll i sitt klubblag, Linköping. Där finns å andra sidan risken att hon får gå tillbaka till mittfältet.

-Det hoppas jag inte att hon gör. Visst kan hon behålla kvalitén som mittback ändå men det blir mycket svårare.

-Jag ser att hon kan bli en världsspelare på mittbackspositionen men då måste hon bli bättre på att leda de övriga i backlinjen.

Fischer säger själv:

-Jag håller med. Det finns mycket mer att ta av.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget Fotboll

Mer i ämnet